Bez globalnih aktera

Predsjednik Kosova rekao je da 'Kosovo nije Sirija' da bi se oko njega angažovali svi globalni akteri.

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi rekao je da "Kosovo nije Sirija" da bi se oko njega angažovali svi globalni akteri i da je "Kosovo evropsko pitanje".
On je tako na godišnjoj konferenciji za novinare prokomentarisao spremnost Rusije da učestvuje u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je ponovio da je tražio "direktnije učešće SAD-a".
Naglasio je potrebu da treća strana posreduje u dijalogu s Beogradom, što sada čini EU, ističući podršku SAD-a u tom procesu.
"Ja sam tražio direktnije učešće SAD-a. U dijalogu koji traje pet godina posredovao je EU uz američku podršku", rekao je Thaçi.

Dijalog ulazi u 'konačnu fazu'

Rekao je i da je Kosovo "suverena i nezavisna zemlja" koja odluke o "dobrosusjedskim odnosima" donosi sama, a da je adresa "koja olakšava i vodi dijalog, Brisel, odnosno Evropska unija, u koju teže da se učlane i Kosovo i Srbija".
Thaçi je rekao da vjeruje i da će Rusija nakon okončanja ovog procesa odigrati svoju ulogu tako što neće uložiti veto u Vijeću sigurnosti UN-a na članstvo Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa.
On je ponovio da proces dijaloga ulazi u "konačnu fazu", a da to podrazumijeva ili recipročno priznanje između Beograda i Prištine ili okončanje procesa s pravom Kosova da se učlani u UN.
Thaçi je ponovio i da je Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu "historijska nepravda", ali da je formiran radi očuvanja partnerstva sa SAD-om, NATO-om i EU-om.