Komisija za lјudska prava

Odbor za lјudska prava, rodnu ravnopravnost i nestala lica u utorak je razgovarao o izvještaju ombudsmana o obračunu električne energije potrošene u četiri sjeverne opštine na Kosovu.

Ombudsman Hiljmi Jašari je izvestio komisiju, iznoseći hronologiju istrage ovog predmeta od 7. aprila ove godine. On je rekao da godišnji troškovi koji se naplaćuju građanima Kosova iznose negde oko 8 miliona evra.
"Mi smo u procenama, koje smo napravili sa ZRRE (regulatorni ured za energiju), kada smo razmatrali ovo pitanje, tačno naveli: da je ovih 4,5% u računima za električnu energiju koji se naplaćuju za sever navedeno na nivou cena" i pretpostavili smo da se ovo u računima ne iskazuje, jer bi svaki građanin sigurno iskoristio mehanizam podnošenja žalbe.
"Međutim, ovo nije korektno i to nije transparentnost u rešavanju ovog pitanja. Sa druge strane, postoji još jedan fenomen do kojeg smo došli sa ZRRE-om, jer je uvećanje od 4,5 procenata na nivou ukupne cene urađeno sa pretpostavkom predračuna od 20 evra po potrošaču, što se razlikuje od onoga što može da bude i 30 ili 40 evra, a  to ne predstavlјa 4,5 posto, nego je vrednost mnogo veća, što je činjenica koju lako mogu i stručnjaci da dokažu," rekao je Jašari.
U vezi sa pitanjem nadoknade, ombudsman je rekao da je najbolјi način da se ova forma izvrši na sledećim računima po istoj vrednosti.
"Bez njihovog znanja i bez pružanja mogućnosti da se takva odluka ospori opterećeni su (građani) ovim dugom, sada je dužnost državnih organa da oslobode građane ovakvog postupanja, eventualno i sudski, ali kao najjednostavniji obrazac kompenzacije je u formi smanjenja u iznosu koji je plaćen na prošlim računa, a na narednim računima u istoj vrednosti," rekao je ombudsman.
Član komisije, Milјana Nikolić, zatražila je od Jašarija da joj odgovori da li je u računima koji se fakturišu građanima Kosova naveden iznos energije koja se troši na severu, dok je Jašari odgovorio da građani nisu primetili teret (dodatni iznos), jer deo utrošene električne energije koji se odnosi na sever nije prikazan u ceni.
Poslanica PDK-a, Medžide Mjaku-Topali, rekla je da ovo pitanje treba da se raspravi na narednoj sednici Skupštine. Ona je dodala da se radi o kršenju zakona, gde građani plaćaju struju građanima severa.
Poslanica PDK-a, Ljuljeta Veseljaj, rekla je da se 8 miliona evra plaća za militante koji su ubijali Albance na Kosovu, što predstavlјa dvostruko kršenje lјudskih prava.
"Kao građani Kosova u svakoj porodici smo osetili ovu zabrinutost i primetili da su računi za električnu energiju veoma visoki s obzirom na potrošnju, ali nismo znali gde je problem. Još je neprijatnije, jer postoje porodice koje imaju ubijene, ne znaju gde su njihovi članovi i plaćaju za ljude koji su ubili njihove članove porodice. Osam miliona evra da se plaća za militante koji su ubijali, silovali i proterali ljude iz kuća je dvostruko kršenje ljudskih prava," rekla je Veseljaj.
Poslanica LDK-a, Ljirije Kajtazi, izjavila je da je ovo pitanje obudsman Hiljmi Jašari s pravom pokrenuo. Prema njenim rečima, ovaj obrazac kršenja lјudskih prava ne postoji nigde na svetu i ova diskriminacija mora da se prekine.
Ona je predložila da Regulatorna kancelarija za energetiku (ZRRE) ovoj parlamentarnoj komisiji takođe dostavi izveštaj na narednom sastanku, sa čim se složila većina članova komisije.
I poslanik Sami Kurteši iz pokreta Samoopredelјenje rekao je da se, ukoliko se ovo kršenje prava građana vrši svesno, radi o krivičnom delu.
S obzirom na nalaze, ombudsman je dao tri preporuke:
Prva preporuka navodi da ZRRE hitno zaustavi nezakonite postupke fakturisanja električne energije utrošene na severu Republike Kosovo potrošačima u ostatku zemlјe.
Druga preporuka navodi da Vlada, u saradnji sa ZRRE i KEDS-om, pronađe alternativni način za izbegavanje gubitaka na severu, tretirajući sve potrošače jednako, u skladu sa ustavnim i zakonskim normama protiv diskriminacije.
Takođe, u trećoj preporuci obudsmana navedeno je da će ZRRE, u skladu sa Zakonom o energetskom regulatoru, doneti odluku kojom će se tarifno smanjenje odobriti u meri u kojoj bi se omogućila kompenzacija za potrošače koji su nepravedno plaćali i nastavlјaju da plaćaju električnu energiju potrošenu u četiri severne opštine.
Osim Milјane Nikolić, člana Srpske liste, ostali članovi Komisije za lјudska prava glasali su za usvajanje izveštaja ombudsmana.