Falsifikovanje, kršenje zakona, rad na crno...

Višestruko falsifikovanje dokumenata, kršenje zakona o strancima, nezakonito boravište u Švicarskoj, a ponekad i rad na crno.

Ovo je popis djela koja se pripisuju Bujaru, 40 godina, (kodno ime), koji se nalazi u zatvoru zbog istrage u Aarau, Kanton Aargau. Okružni sud u Bremgartenu osudio ga je na 12-mjesečnu zatvorsku kaznu prošle sedmice, piše azline.ch.

Nakon izdržavanja kazne, prema zakonu on će biti deportovan na Kosovo, što je zapravo i njegova najveća želja u ovom trenutku. Bujara na Kosovu čeka troje male djece, za koje šest mjeseci nije ništa čuo, prenosi portal "albinfo.ch".

U međuvremenu se razveo od žene, a njegov brat je invalid i vezan je za kolica, te stoga ne može obavljati nijedan posao kako bi održavao porodicu.

Kao radnik fasader (gipser) on na Kosovu može zaraditi maksimalno 450 eura mjesečno, a to nije ni približno dovoljno da se nahrani 12-člana šira porodica koja je sve čekala od njega. Za bolju zaradu na Kosovu on nije imao šanse, tako da je odlučio da ode van zemlje u potrazi za poslom i zaradom.

Kako kaže, on je stigao u Švicarskoj ilegalno 2013. godine i radio je u početku u zapadnoj Švicarskoj (frankofone) u različitim firmama kao fasader ili pomoćni radnik.

Kasnije se preselio u njemačku Švicarsku, gdje je za razne i nezavisne firme radio po 3-4 dana, ali i po godinu dana.

Da bi sakrio identitet, kupio je od žene iz Moldavije za 3000 franaka latvijski falsifikovan pasoš. Sa ovim pasošem, gdje je postavljena njegova slika, imao je sreće da izvadi sva potrebna dokumenta za legalizaciju boravka i rada u Švicarskoj.

Bujar je čak ovim pasošem uspio dobiti i boravišne dozvolu od Kancelarije za migracije kantona Aargauu. Dozvola mu je izdata i važila je do decembra 2020. Niko nije uspio otkriti da se radi o falsifikovanom pasošu!

Bio je uhvaćen, slučajno, prije godinu dana, kada je vozio automobil bez dozvole, prenosi dalje "albinfo.ch". Policiji je dao boravišnu dozvolu (Vizu), a kažnjen je zbog nedostatka vozačke dozvole. I ovoga puta nije otkriveno da nije imao regularnu dozvolu boravka u Švicarskoj.

Bujar je tokom istrage sarađivao sa vlastima i priznao sve prekršaje. Takođe je rekao da zna da nema pravo da boravi u Švicarskoj.

Kod kuće, na Kosovu ga je čekao dug od 8.000 eura. U Švicarskoj kaže da nikada nije krao ili učinio nijedan drugi kažnjiv posao. Naprotiv, njemu je vlasnik jedne firme za koga je radio dugovao 9.000 franaka. To je rekao i njegov advokat.

Međutim, sud ga je osudio na 12 mjeseci zatvora, prenosi "albinfo.ch". Bujar se nadao da će prije Nove godine moći otići na Kosovo gdje ga djeca očekuju, ali je sudija jasno stavio do znanja da to nije moguće.

Prije toga, on mora da odsluži kaznu zatvora u Švicarskoj.