Saopštenje o dokumentarnom filmu

Vlada Kosova smatra niskim, rasističkim i bez presedana dokumentarni film Vlade Srbije "Kosovo - momenat u civilizaciji", protiv članstva Kosova u UNESCO-a.

Prikazivanje dokumentarnog filma pred ambasadorima zemalja članica UNESCO-a sa uvredljivim sadržajem za Kosovo, u okviru sporne kampanje protiv članstva u ovu važnu međunarodnu organizaciju, je konstantno zalaganje za omalovažavanje države Kosovo, preneo je RTK2..

Prezentacija kulturnog nasleđa na Kosovu kao dio nasleđa Srbije ima za cilj prisvajanje kulturnog i vjerskog nasleđa Kosova i njeno transformisanje. Vjerski i kulturni objekti na Kosovu su dio nasleđa zemlje i oni se ne mogu otuđiti. Oni pripadaju državi Kosovo, njenim građanima bez razlike, čuvani su i zaštićeni zakonima i Ustavom Kosova. Za imovinu Kosova su odgovorni građani Kosova i njene institucije.

Napori Kosova da bude dio međunarodnih organizacija, uključujući i UNESCO, su legitimni i država Kosovo će nastaviti da ispunjava njegove zahtjeve, u skladu sa međunarodnim legitimitetom priznatim od više od 110 zemalja širom svijeta i u skladu sa odlukom Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti.

Prepreke na putu Kosova ka međunarodnom priznanju i članstvu u međunarodnim organizacijama koje nastavlja da vrši Srbija, su u suprotnosti sa principima politike dobrosusjedstva, u raskoraku sa odlukom međunarodnog suda pravde procesom normalizacije odnosa u okviru dijaloga potpomognutog od strane EU i protiv procesa pomirenja naroda nakon teškog perioda historije.