Vidno srećni i s osmjehom na licima

Iako umorni zbog dugog puta i dugog čekanja aviona koji je dosta kasnio, hadžije i hadžinice, bili su vidno srećni i s osmjehom na licima

Prve dvije grupe kosovskih hadžija koji su boravili u Meki i Medini gdje su obavili hadž jučer se vratilo na Kosovo. Njih je sa cvijećem i aplauzom na prištinskom aerodromu “Adem Jashari”, dočekao veliki broj rodbine i prijatelja, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako umorni zbog dugog puta i dugog čekanja aviona koji je dosta kasnio, hadžije i hadžinice, bili su vidno srećni i s osmjehom na licima.

Nazmi Reqica iz sela Gornje Miradije, kraj Prištine, ističe da je srećan što je završio hadž.

"Dobri su utisci, ne mogu biti bolji. Svim vjernicima, gdje god da su, želim da odu na hadž, zato što je ovo veliko zadovoljstvo”, kaže Reqica.

Bošnjak Hamdi Adilji iz Jablanice, kod Prizrena, na hadžu je bio sa suprugom Hajrizom. Njemu je ovo bio drugi odlazak na hadž, a njoj prvi.

“Inšala da nam Allah ukabuli ovaj naš put i želimo da svakome prvo da zdravlje i sreću i da ih dragi Allah pozove, da svi idu. Mnogo je bilo lijepo, malo je bilo vruće, ali morali smo to izdražati sve. Utisaka je dosta, ali najviše bih voleo da još jednom odem na hadž”, kaže Adilji.

Sa Kosova ove godine je na hadžu bilo ukupno 1080 hadžija, među kojima i oko 400 žena. Preostale tri grupe hadžija vratiće se na Kosovo danas i sutra.

Hadž se obavlja jednom godišnje i predstavlja jednu od pet dužnosti svakog punoletnog islamskog vjernika, koju tokom života treba da ispuni ako mu to uslovi dozvoljavaju.