U Vladi Kosova minut ćutanja

Vlada Kosova jučerašnju sednicu započela je minutom ćutanja za poginule zvaničnike opštine Ranilug - gradonačelnika Gradimira Mikića i predsjedavajućeg Skupštine ove opštine Saše Aleksića. Poruke saučešća uputili su najviši kosovski zvaničnici, takozvana Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije, kolege iz drugih kosovskih opština, njihovi partijski saborci, kao i iz Srpskog nacionalnog foruma.

Predsjednik Hashim Thaçi naveo je da u ovim teškim trenucima izražava duboko saučešće članovima porodice i prijateljima zbog njihovog tragičnog gubitka predsjednika opštine Mikića i predsjednika Skupštine opštine Aleksića.

Premijer Ramush Haradinaj, takođe je izrazio saučešće porodicama poginulih, kao i građanima opštine Ranilug. Povređenoj supruzi Gradimira Mikića, Vesni Mikić, poželeo je brz oporavak.

"Tokom godina na javnim položajima angažovali su se da poboljšaju život građana i da ispunjavaju svoje dužnosti. Gospodina Mikića građani će pamtiti kao prvog gradonačelnika ove opštine, dok će ga Ministarstvo administracije lokalne samouprave pamtiti kao saradnika u mnogim važnim procesima lokalne samouprave," saopšteno je iz ovog kosovskog ministarstva.

"U ime MALS-a izražavamo svoje iskreno saučešće porodici i građanima Raniluga," rekao je ministar administracije lokalne samouprave, Ivan Todosijević.

Iz Kancelarije za KiM porodicama nastradalih uputili su izraze saosećanja i najiskrenijeg saučešća.

"Mikić i Aleksić su bili dugogodišnji predani borci za prava i dobrobit Srba u opštini Ranilug, i naš narod na KiM je njihovim odlaskom izgubio dvojicu nadarenih političara i posvećenih boraca za nacionalne interese. Nenadoknadiv gubitak dvojice saboraca za srpsku stvar, ostavlјa nas u bolu, ali rješene da se dodatnim snagama zauzimamo za interese Srba na KiM," navode iz ove kancelarije koja se upravo oglasila saopštenjem.

Iz Srpske liste, čiji su Mikić i Aleksić bili članovi - naveli su da je "strašna tragedija odnela dva velika borca za bolјi život Srba na KiM".

"Srpski narod večno će pamtiti Gradimira i Sašu kao odgovorne i sposobne rukovodioce. Srpska lista upućuje najiskrenije saučešće porodicama Mikić i Aleksić, saučestvujući u njihovom neizmernom bolu," naveli su iz ove liste.

"S tugom i nevericom smo primili vijest o stravičnoj smrti našeg kolege i prijatelјa predsjednika opštine Ranilug Gradimira Mikića i predsjednika SO Saše Aleksića. Nјihova smrt nenadoknadiv je gubitak za sve nas, a posebno za njihove porodice, kojima izražavam svoje iskreno saučešće," saopšteno je iz opštine Gračanica.

"Kolegu Mikića pamtićemo kao čovjeka velikog srca, ali i po njegovim stavovima i djelima za srpski narod na Kosovu. Nјegov odlazak nesumnjivo je veliki gubitak. Uvijek ćemo se rado sećati saradnje i prijatelјstva koje smo sa njim djelili," kazao je predsjednik opštine Gračanica Vladeta Kostić.

Poruke saučešća prethodno su uputili glavna izvršna šefica opštinske administracije Sjeverne Mitrovice, Adrijana Hodžić i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Predsjednik opštine Ranilug Gradimir Mikić i predsjedavajući skupštine ove opštine Saša Aleksić poginuli su jučer oko 13 časova kod Niša u teškoj saobraćajnoj nesreći. Povređeni su i Mikićeva supruga - Vesna Mikić, kao i predsjednik Odjeljenja za prosvetu i zdravstvo Raniluga, Davor Petković. Oni su, prema dosadašnjim informacijama, van životne opasnosti.