Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja

"Ni u jednom trenutku nisam učinio ništa loše nijednom Albancu na Kosovu. Do 1999. igrao sam košarku, studirao i imao miran život u Prištini. Nikad ni sa jednim komšijom nisam imao svađu ili ušao u sukob. Sada vidim da se nekima od njih nisam dopadao, ali vjerujem da sam sa većinom imao poštovanja," kaže novoizabrani srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo - Nenad Rikalo.

Poslije više dana napisa u medijima na albanskom jeziku da je krajem devedesetih zlostavljao Albance, oglasio se u petak saopštenjem na albanskom jeziku na sajtu svog ministarstva, odbacujući optužbe kao neistinite i zlonamjerne i navodeći da je njihov cilj da diskredituju njega, Srpsku listu i novoformiranu Vladu Kosova.

Za sebe kaže da je javna ličnost i da je na Kosovu 18 godina. Dokazao je "posvećenost pomirenju među zajednicama i multietničkom društvu" i "razumije da ratne rane još nisu izlečene i da izazivaju bol nezavisno od toga kome pripadaju".

Izvorno saopštenje na albanskom jeziku možete pogledati OVDJE. Do objavljivanja ove vijesti nije bilo Rikalovog saopštenja za medije na srpskom jeziku.

Član borda SOROS-a, s Kurtijem, prije Samoopredjeljenja, stvarao strategiju pomirenja među narodima

"Možda to javnost ne zna, ali sam četiri godine bio član borda fondacije SOROS, zajedno sa Shpendom Ahmetijem i Ilirom Dedom i drugim istaknutim intelektualcima iz Prištine. Godine 2003. sam sa Albinom Kurtijem učestvovao u osnivanju KAN-a. Tada smo radili na stvaranju strategije nenasilnog rata za bolji život i pomirenje među narodima Kosova", piše Rikalo o svojoj biografiji.

Saradnju sa Kurtijem je, međutim, prekinuo poslije osnivanja pokreta Samoopredjeljenje:

"On je kasnije promjenio svoje stavove, formirajući pokret Samoopredeljenje, koje koristi nasilne metode za postizanje političkih ciljeva, što se meni nije svidjelo. Od tada smo prekinuli saradnju. U periodu do 2013. bio sam dio mnogih projekata i inicijativa civilnog društva, a od 2013. do 2017. radio sam u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini."

Od 2001. do 2003. u kosovskom ministarstvu kulture, omladine i sporta

Rikalo je naveo i da je od 2001. do 2003. godine radio u kosovskom ministarstvu kulture, omladine i sporta, a da je od 2003. godine aktivno radio u civilnom sektoru na "pomirenju zajednica i razvoju društva".

Odbacio je i optužbe protiv članova porodice, ističući da njegov brat nije bio na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, dok je njegov otac nakon dva infarkta penzionisan 1996:

"Oni koji vode kampanju mogu slobodno da nastave da izmišljaju laži za sebe, ali za to postoje neosporni dokazi."

Svrha kampanje moja diskreditacije i pad vlade

"Smatram da bi javnost trebalo da zna da je sve ovo kampanja potpuno političke prirode i da je njena svrha moja diskreditacija i pad vlade. Izgleda da svaki istaknuti Srbin mora da prođe kroz ovu situaciju lažnih optužbi, ali ovog puta su izabrali pogrešnog čovjeka. Ovdje sam 18 godina, ja sam javna ličnost, stalno prisutna u medijima i ako je namjera da me zaplaše, ona uopšte nije uspjela," zaključio je Rikalo.