Proces u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi, gostujući u emisiji na RTK, izjavio je da će Vojska Kosova biti formirana do kraja ove godine.

Prema njegovim riječima, sav ovaj proces će se odvijati u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU.

"Definitivno, vojska očekuje se da se formira do kraja ove godine. Imamo mogućnost ustavnih promjena i snažno podržavamo to. Vojska će biti uspostavljena ove godine u saradnji sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, a Kancelarija predsjednika će voditi ovaj proces u saradnji sa novim ministarstvom. Mi ćemo izgraditi modernu, multinacionalnu, profesionalnu i sigurnu perspektivu za članstvo u NATO", rekao je predsjednik Hashim Thaçi.

S druge strane, portal "Kossev.info", prenosi da je dan ranije, predsjednik izrazio i uvjerenje da će se "na kraju obezbjediti saglasnost i podrška svih zajednica osnivanju Oružanih snaga Kosova".

Za formiranje vojske, prema Ustavu Kosova, osim većinskih glasova potrebna je i dvotrećinska podrška manjinskih poslanika. To je do sada bila glavna prepreka zašto ova vojska nije formirana.

Zadatak Srpske liste je upravo da spriječi formiranje Vojske Kosova, do sada je više puta najavljivano.

Najznačajnija stranka kosovskih Srba jedina je koja ima zvaničnu podršku Beograda uz dosadašnju krilaticu da "samo Srpska lista može da spreči formiranje Vojske Kosova".

U međuvremenu smišljen i "plan B"

Skupština Kosova je sredinom februara usvojila Rezoluciju o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane snage. U Nacrtu rezolucije se, u prvoj tački, navodi da se Vlada Kosova ovlašćuje da prvo koordiniše, a potom i Skupštini prosledi na usvajanje strategiju za transformaciju BSK u OSK.

U nemogućnosti da dobiju dvotrećinsku podršku manjinskih stranaka, početkom ove godine, međutim, pribjeglo se onome što je u javnosti predstavljeno kao "plan B" - inicijativi za izmjenu Zakona o KBS. Iako KBS (Kosovske bezbjednosne snage) izmjenom zakona neće moći da promjene svoj naziv u KOS ("Kosovske oružane snage"), promjenile bi svoju misiju. Umjesto "reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa", izmjenom zakona, uloga ove formacije bila bi "učešće u odbrani suvereniteta". 

Thaçi je početkom marta  proslijedio predsjedništvu Skupštine Kosova Nacrt zakona o transformaciji KBS-a u oružane snage, odakle je potom proslijeđen kosovskoj vladi, koja ga je zatim poslala Ministarstvu Kosovskih bezbjednosnih snaga, finansija i Ministarstvu za evropske integracije. Mišljenja ova tri odjeljenja kosovske vlade poslata su potom Premijeru Kosova, koji je trebalo da, nakon određenog  vremena - ne više do jednog mjeseca od dana prijema nacrta zakona - odredi datum kada će nacrt zakona biti proslijeđen poslanicima na glasanje. Potom se, 9. marta oglasila Vlada Kosova, navodeći da će ona i razmotriti ovaj nacrt, nakon čega su se u medijima pojavile informacije da se zakon povlači.