Izgradnja povjerenja među etničkim zajednicama

Evropska unija je usvojila program od dva miliona eura za zaštitu kulturnog nasljeđa na Kosovu "s ciljem da to pospješi izgradnju povjerenja među etničkim zajednicama". U sklopu programa je predviđen razvoj kulturnog i seoskog turizma kako bi zaštita kulturne baštine bila ekonomski održiva i privlačna.

Kako je 15. septembra saopštila Evropska komisija, tim programom od dva miliona eura u sklopu Instrumenta za doprinos stabilnosti i miru (IcSP) biće "podržana obnova važnih kulturnih i vjerskih mjesta, razvoj kulturnog i seoskog turizma, uz angažovanje zajednica da zajedno djelaju na zaštiti kulturne baštine".
 
"Ovaj program će time doprineti većem razumijevanju i pomirenju etničkih zajednica", navodi se u saopštenju EK.
 
Programom će biti, kako se dodaje, prošireni dosadašnji EU projekti za obnovu i rehabilitaciju mjesta kulturnog naslijeđa i "povećano angažovanje domaćeg civilnog društva".
 
Predviđen je razvoj kulturnog i seoskog turizma kako bi se "zaštita kulturne baštine učinila ekonomski održivom i privlačnom za zajednice", a naročita pažnja će biti na prenošenju znanja na mlade i žene u umjetničkom angažovanju, kulinarstvu i procesu angažovanja zanatlija i stručnjaka za kulturno naslijeđe.
 
U saopštenju se navodi da je "EU daleko najizdašniji davalac nepovratnih sredstava Kosovu i Zapadnom Balkanu, i predvodi u naporima za obnovu".