Misiju čine osam izbornih analitičara

Glavni posmatrač Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) na Kosovu i član Evropskog parlamenta iz Slovenije, Alojz Peterle, zvanično je formirao misiju za kosovske lokalne izbore 22. oktobra. Ova misija prethodno je nadgledala i parlamentarne izbore.

Glavni tim, kako je saopšteno iz press službe EU misije - čine osam izbornih analitičara EU, koji će ostati na Kosovu sve do okončanja izbornog procesa kako bi sproveli sveobuhvatnu procjenu.

Tokom naredne nedjelje, 18. septembra, glavnom timu pridružiće se 20 dugoročnih posmatrača, koji će, po dvoje - biti raspoređeni u timove širom Kosova.

Glavnom timu i dugoročnim posmatračima pridružiće se potom i 42 kratkoročna posmatrača i lokalno angažovani kratkoročni posmatrači iz različitih zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švicarske, čime će ukupna snaga misije iznositi oko 100 posmatrača.

Ubrzo nakon dana izbora, misija će objaviti preliminarne informacije o svojim nalazima na konferenciji za novinare u Prištini. Završni izvještaj, zajedno sa preporukama za buduće izborne procese - biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa.