Vanredna sjednica Skupštine Kosova

Vanredna sjednica Skupštine Kosova prekinuta je nakon nekoliko izlaganja na zahtjev opozicije, zbog neprisustva vladinog kabineta

Vanredna sjednica Skupštine Kosova, sazvana na zahtjev poslanika opozicije na kojoj je na dnevnom redu bila rasprava o vladinom programu, prekinuta je nakon nekoliko izlaganja na zahtjev opozicije, zbog neprisustva vladinog kabineta, javlja Anadolu Agency (AA).

U sali je bio prisutan samo 31 od 120 poslanika, među kojima predsjednik Skupštine Kadri Veseli, jedan poslanik vladajuće koalciije PAN-AKR i poslanici opozicinog Pokreta “Samoopredjeljenje” i Demokratskog saveza Kosova.

Na prekjuče održanoj sjednici Skupštine izabrana je nova Vlada Kosova koju predvodi premijer Ramush Haradinaj. Kako je odlukom vladajuće koalicije izbor Vlade obavljen bez rasprave, opozicioni poslanici su sa potrebnih 40 potpisa zatražili da se u nedjelju održi vanredno zasjedanje sa jedinom tačkom dnevnog reda - rasprava o programu nove Vlade.

Na početku sjednice prvi je govorio Albin Kurti iz “Samoopredjeljenja”, koji je kritikovao novu Vladu što je dozvolila da Kosovo zavisi od poslanika “Srpske liste”, a time i od Beograda. Posebno je loše, naglasio je, to što je Ministarstvo poljoprivrede dato upravo “Srpskoj listi” preko koje će Srbija imati ključ kosovskog ambara.