Sporazumu pridodati aneks

Kompromis između Vlade i grupe poslanika LDK očekuje se da "deblokira" pitanje ratifikacije demarkacije sa Crnom Gorom, piše današnja "Koha Ditore". Izvori dnevnika navode da je vlada pokazala spremnost da prihvati prijedlog 16 poslanika LDK u zamjenu za svoj glas u korist sporazuma.

Oni su predložili da premijer Isa Mustafa Sporazumu o demarkaciji pridoda aneks kojim se vlada obavezuje da nakon dvije godine razmotri graničnu liniju na Kuli i Čakoru, gdje Kosovo navodno gubi teritoriju. Nakon postizanja takvog dogovora, biće moguće podneti Skupštini zakon na ratifikaciju u četvrtak ili petak, piše današnja "Koha Ditore".

Poslanik LDK-a Shpejtim Bulliqi se snažno protivi trenutnoj verziji sporazuma. On je rekao da prijedlog njegovih partijskih kolega predstavlja alternativu sporazumu o razgraničenju.

"Postoji aneks-ugovora sa novim kriterijumima. Ako budu ispunjeni, moći ćemo da izađemo iz ove situacije. Prijedlog je već poslat i sada sve zavisi od toga šta će premijer učiniti", rekao je Bulliqi.

"Mi nikada nismo ometali postizanje sporazuma. Rekli smo da je trenutna verzija loša i da je štetna za Kosovo. Ali, ako se usvoji kompromis za reviziju spornih tačaka, mi ćemo sporazum podržati", kaže poslanik LDK-a.

Vlada je odbila da komentariše predlog poslanika LDK. Savjetnik premijera Mustafe, Bajram Gecaj, rekao je za list da nema informacija o ovom kompromisnom prijedlogu.

S druge strane, ni Samoopredjeljenje ni AAK ne podržavaju ovu inicijativu poslanika LDK-a. Albulena Haxhiju iz Samoopredjeljenje ocjenila je prijedlog poslanika LDK-a kao farsu.

“To je za nas neprihvatljivo. Apsurdno je misliti da bi ratifikovani sporazum, posebno sporazum o demarkaciji granice, mogao biti povučen."

Ona je dodala da će, ako trenutna verzija sporazuma bude potvrđena u skupštini, oni kao i do sada biti protiv.

Pored toga, Muharem Nitaj iz AAK je rekao da je prijedlog poslanika LDK-a posljednji pokušaj Ise Mustafe da izgura svoj projekat, koji neće proći.