Koalicija PDK-LDK razjašnjava nedoumicu

Očekuje se da tokom ovog mjeseca, koalicioni partneri (PDK-LDK) razjasne nedoumicu da li će zemlja ići na vanredne izbore ili će oni nastaviti da sarađuju do juna naredne godine.

Mogućnost prijevremenih izbora smatra se, međutim, vjerovatnijom, prenosi "Klan Kosova".

Očekuje se da mjesec maj bude od presudnog značaja za partnere u vladajućoj koaliciji da odluče da li će ići na vanredne izbore ili mandat dovesti do kraja, odnosno, do juna 2018. godine.

Međutim, mogućnost prijevremenih izbora analitičari vide kao moguću, uzimajući u obzir sukobe između koalicionih partnera i neuspjeha parlamenta u usvajanju demarkacije sa Crnom Gorom, što je jedan od dva uslova za liberalizaciju viznog režima.

Sa druge strane, savjetnik premijera Mustafe, Bajram Gecaj, rekao je za list "Zëri" da koalicija nema problema u radu.

"Vladajuća koalicija nema ozbiljnijih problema u funkcionisanju i, kao takva, mogla bi mandat da završi sljedeće godine," rekao je Gecaj za "Zëri", prenosi "Klan Kosova".

Gecaj je, međutim, rekao da zemlja može da ide na vanredne izbore, ali da je tako nešto moguće samo ako se slože dvije najveće stranke u zemlji.

"Da li će Kosovo ići na vanredne izbore ili ne, u potpunosti zavisi od, kao što sam rekao nekoliko puta do sada - LDK i PDK," naveo je on.