Danas se završava dodatni rok

Danas se završava dodatni rok odobren od strane Regulatorne agencije za telekomunikacije za prestanak ilegalnih operatora mobilne i fiksne telefonije na sjeveru.

Ovo je ispred Upravnog odbora ARKEP-a najavio Kreshnik Gashi.

Gashi je saopštio da se od dva ilegalna operatora - Telenor i VIP zahtjeva da do 1. maja prekinu sa svim signalima a koji su do sada radili na teritoriji Kosova, uglavnom u sjevernom dijelu zemlje.

"ARKEP je dao rok za dva operatora Telenor i VIP kojima je datum - 1. maj 2017., dat kao krajnji rok kada mogu da zaustave rad u Republici Kosovo", kaže Gashi.

On je dodao da su oba ilegalna operatora potvrdila da će 1. maja prekinuti sve aktivnosti dok će ARKEP odmah 2. - obaviti provjeru kako bi se utvrdilo da li je prekinut signal.

Ukoliko ovi operatori ne budu prestali sa svojim aktivnostima na terenu, Regulatorna agencija za telekomunikacije će pokrenuti pravni postupak protiv njih.

Srpska strana je, najavljujući prestanak, kazala da će 20 antenskih stubova Telenora i Vipa biti stavljeno u službu onoga što oni nazivaju ćerkom firmom Telekoma Srbije koja je, u skladu sa zakonima Kosova, registrovana u Mitrovici, piše "Koha.net", prenosi "Kossev.info".

Signali mobilne mreže Telekom 065 i 064 su, prema srpskim medijima, postavljeni u centralnom dijelu Kosova, u regionu Gračanice, Kosovskog pomoravlja, Štrpca, Osojana i na sjeveru.

Bez signala srpskih operatora ostaju i Kosovo Polje, Lipljan, Uroševac, Priština, Prizren i drugi dio Dukagjinija.