Foto: Bota Sot

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj stigao je u Prištinu u četvrtak uveče, oko 19:30 časova.

Na prištinskom aerodromu dočekala ga je najuža porodica, njegova supruga Anita sa djecom i njegovi najbliži saradnici, dok mu je u centru grada priređen svečani doček na kom se okupio veliki broj građana u iščekivanju njegovog dolaska i obraćanja.
"Ideja moje ekstradicije Srbiji značilo bi poziv na rat i nisam se šalio kad sam to rekao", kazao je Haradinaj na aerodromu.
"Albanci ne da su hrabri, već je pravda na našoj strani i mi ćemo ostati vjerni našoj pravdi", dodao je.
Haradinaj se zahvalio svim građanima na podršci, a institucije kritikovao da nisu bile na nivou svog zadatka.
On je kazao da su oni koji su na čelu Srbije danas, oni koji su ratovali na Kosovu.
"Ako oni u Beogradu misle da mi Albanci brzo zaboravljamo, varaju se. Albanac ne zaboravlja i mi smo mirni narod, ali na Albanca ne možete da gazite. Mi moramo da pokažemo mjesto neprijatelju Srbiji, i trebamo da uradimo onako kako je uradio Hrvat", kazao je Haradinaj okupljenima.
"Ko god je živeo sa Albancima, taj nikada nije patio. Albanci su poštovan narod, volimo one koji nas vole, poštujemo one koji nas poštuju i pomažemo one koji nam pomažu, ali se uvek branimo od onoga ko nas napada", dodao je Haradinaj.
Nakon njegovog kratkog govora, sa krova hotela Grand ispaljen je vetromet.
Iz Alijanse za budućnost Kosova su prethodno odbili da državne institucije učestvuju u pripremi dočeka.
U vrijeme kada je Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, stigao na Kosovo, građani Sjeverne Mitrovice protestvovali su zbog odluke francuskog suda da ga ne izruči Srbiji. Uz parole "Srbija Rusija", "UCK teroristi", "Haradinaj zločinac", građani Sjeverne Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, održali su protestnu šetnju.
Francuski sud u Kolmaru je u četvrtak prepodne doneo odluku da Srbiji ne izruči lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja. Vlada Srbije je najavila da će na kosultacije u Beograd pozvati ambasadora u Francuskoj, a Ambasadi Francuske će tokom dana, povodom sudske odluke, biti upućena protestna nota.
Potpredsjednica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku francuskog pravosuđa i naglasila da EU treba da izvrši pritisak na Srbiju da povuče sve zastarele potjernice. Ona je pozvala visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini, kao i vlade država članica, da Srbiji jasno stave do znanja da te poternice moraju da se povuku.
"Ovo je važan uslov za nastavak dijaloga Prištine i Beograda u kojem posreduje EU, a na osnovu principa dobrosusjedskih odnosa", dodala je ona u saopštenju.