Izmanipulisani vjernici

Kosovo se od 2012. godine suočava sa povećanim učešćem građana u ratovima u Iraku i Siriji, zaključeno je na današnjem skupu "Albanci muslimani na Balkanu" koji je održan u Prištini pod pokroviteljstvom Svjetske islamske lige.

Kosovo se od 2012. godine se suočava sa povećanim učešćem građana u ratovima u Iraku i Siriji, zaključeno je na današnjem skupu "Albanci muslimani na Balkanu" koji je održan u Prištini pod pokroviteljstvom Svjetske islamske lige.
Prema zvaničnim podacima kosovskih bezbjednosnih struktura, 316 Albanaca i islamista sa Kosova regrutovano je u redove "Islamske države", uz još 140 lica koja su ratovala u Iraku i Siriji.
Muftija Naim Trnava rekao je da je Islamska zajednica Kosova čvrsto opredjeljena da stvori uslove pune sigurnosti i mira na Kosovu, ali da su zabrinjavajući podaci o "izmanipulisanim vjernicima" koji su zbog neznanja otišli u navedene zemlje.
"Svjedoci smo, u posljednjih nekoliko godina, da se religija zloupotrebljava za različite interese i da ljudi koji su izmanipulisani izazivaju sukobe i užasne zločine širom svijeta", naveo je Trnava.
On je dodao da građani Kosova muslimanske veroispovijesti "nisu ostali imuni" na ekstremističku ideologiju. Trnava vidi razlog "zavođenja" u povećanom broju lažnih propovjednika vjere, neobavještenosti, siromaštvu i izmanipulisanosti.