Nakon jučerašnje akcije

Vlasti u Prištini kažu da nisu dobili "nikakav zvaničan dokument od partnera u vladajućoj koaliciji - Srpske liste" o "odluci" da, kako kažu, "zamrznu učešće u institucijama u zemlji".

Zamjenik ministra za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, Bajram Gecaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da "ne postoji zvanična indikacija koraka Srpske liste" koja je objavljena tokom dana u lokalnim medijima, piše list "Koha", prenosi portal "Kossev.info".

"Vidjećemo šta će se dešavati sutra, da li ćemo dobiti zvanično upozorenje za ovo. Ono što sada vidimo u medijima jeste da su rekli da će zamrznuti odnose sa kosovskim institucijama. Ako je to istina, trebalo bi da nešto napismeno od njih dobijemo, a onda ćemo sjesti i razgovarati i videti kako da to pitanje rješavamo", kaže za Radio Slobodna Evropa Bajram Gecaj, zamjenik ministra za lokalnu samoupravu Vlade Kosova.

Izjava Gecaja uslijedila je nakon odluke potpredsjednika Branimira Stojanovića i dva srpska ministra u Vladi iz redova Srpske liste da "zamrznu" svoje učešće u radu Vlade Kosova, međuvladinim komisijama i drugim državnim organima, procjenjujući da bi "učešće u njima bilo samo formalno i bez suštine", navodi se u zajedničkom saopštenju vladinih zvaničnika.

"Ne možemo da prihvatimo da albanske partije na vlasti našim učešćem 'igraju' ulogu demokratije. Naše angažovanje biće sprovedeno prije svega u aktivnostima koje će poboljšati život srpskih građana na Kosovu," navodi se u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju potpredsjednika Vlade i srpskih ministara u vladi Kosova navodi se da je "Vlada spriječila njihovo učešće u procesu donošenja odluka o temama koje su od vitalnog značaja za položaj srpskog naroda".

"Onemogućeno nam je pravo da učestvujemo u rješavanju sudbine Trepče i mnogim drugim odlukama, koalicioni sporazum je prekršen i Srpska lista je ukazala da ne vidimo sebe kao dio koalicione vlade," navodi se u saopštenju.

U nedjelju su pripadnici Srpske liste u Skupštini Kosova ukazali kroz saopštenje da su zamrzli svoje učešće u Skupštini. Oni su naveli da "u ime interesa srpskog naroda i demokratije sa gnušanjem odbacuju političko i pravno nasilje kosovskog parlamenta" po pitanju Trepče.

Srpski poslanici su u saopštenju naveli da "ne priznaju nikakvu odluku po pitanju Trepče, koja je doneta bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba".