Obećanja su tu da se ne ispunjavaju...

Prošlo je skoro šest godina od kada su počela obećanja rukovodstva o liberalizaciji viznog režima, a još se ne zna kada će građani Kosova biti u mogućnosti da se slobodno kreću u šengenski prostor. Obećanja se nastavljaju...

Prije šest godina ljdui u vladi su počeli da daju obećanja da će liberalizacija viznog režima biti uskor, međutim, to se nije dogodilo.

Prvi koji je počeo sa ukidanjem viza je bio bivši predsjednik PDK i bivši premijer Kosova, Hashim Thaçi, koji je decembra 2010. godine obećao građanima da će u roku od 15 mjeseci putovati u sve evropskih zemalja bez vize.

"Uvjeravam vas i garantujem vam danas, vama građanima, da će za samo 15 narednih mjeseci od januara naredne godine svi građani Kosova moći da se slobodno kreću širom Evrope", obećao je Thaçi.

A u novembru 2011. godine je rekao da će 2012. godina biti godina liberalizacije viza.

"2012. je godina procesa liberalizacije viznog režima", rekao je Thaçi, piše list "Zëri".

Ali, ni tokom 2012. godine nije ukinut vizni režim, tako je i 2013. proglašena godinom liberalizacije viznog režima, što se nije dogodilo.

Thaçijeva obećanja nastavljena su i u narednim godinama.

Čak je i Thaçijev nasljednik na jesto premijera, Isa Mustafa, nakon formiranja Vlade u decembru 2014. godine rekao da će liberalizacija viznog režima doći u 2015. godini.

U decembru 2015. godine je rekao da će 2016. godine biti ukinut vizni režim za Kosovare...

/Zëri/