Saopštenje predstavnika Srpske liste

Nakon poslanika i predstavnici Srpske liste u Vladi Kosova saopštili su da zamrzavaju rad, pošto im nije bilo dozvoljeno da učestvuje u izradi spornog zakona o Trepči, čime je prekršen koalicioni sporazum.

Zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, saopštili su da zamrzavaju učešće u radu Vlade Kosova.  

"Zamrzavamo naše učešće u radu Vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim tijelima u kojima bi naše prisustvo bilo samo formalno a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenja odluka".

"Ne možemo da pristanemo na to da vladajuće albanske stranke našim prisustvom fingiraju postojanje demokratije. Naš angažman i rad će biti usmjereni kao i do sada isključivo ka aktivnostima koje će doprineti boljem položaju srpskog naroda na Kosovu", saopštili su predstavnici Srpske liste u kosovskoj vladi, prenosi RTK2.

Oni su ocjenili da im je uskraćeno pravo da učestvuju u pronalaženju "pravednog i razumnog rješenja za sudbinu kombinata Trepča", ali i u mnogim drugim važnim odlukama. Time je, kako se navodi, koalicioni sporazum brutalno pogažen, a Srpskoj listi je stavljeno do znanja da ne treba da se smatra dijelom vladajuće koalicije.

Trojica predstavnika Srpske liste su objasnila da su Srbi u Vladu Kosova ušli na osnovu koalicionog sporazuma Srpske liste sa najvećim albanskim političkim strankama, ali da im sada nije omogućeno da učestvuju u procesu odlučivanja o temama od ključnog značaja za položaj Srba.

"Uprkos svim našim apelima da srpski narod i mi kao politički predstavnici ne smijemo biti isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, naročito kada se tiče pitanja od posebnog značaja za srpski narod, stavljeni smo u poziciju u kojoj ne možemo da efektivno srpskom narodu osiguramo jednaka prava i sigurnost", navedeno je.

Stojanović, Marić i Jevtić su pozvali predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u rješavanje novonastale situacije, upozorivši da "ukoliko se ignorišu stavovi političkih predstavnika Srba na Kosovu, ignoriše se i činjenica da na Kosovu pored Albanaca žive i Srbi koji se kao narod i dalje tretiraju kao građani drugog reda".