Zbog rušenja biste Bori Vukmiroviću

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić počeo je danas štrajk glađu u Prištini izražavajući svoj protest zbog rušenja biste narodnog heroja Bora Vukmirovića i neslaganje zbog nerješavanja pitanja dostojanstvenog života crnogorske zajednice na Kosovu.

Vujičić je rekao za agenciju Beta da je jutros štrajk glađu započeo u Prištini ispred spomeničkog postolja na kome su stajale biste narodnih heroja - legendarnih partizanskih boraca protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu Bora Vukmirovića i Ramiza Sadikua, sa kojeg je otkinuta bista Bora Vukmirovića dok je bista Ramiza Sadikua i dalje na svom mjestu. Također zahtjeva da se jedna ulica u Prištini imenuje po poznatom crnogorskom piscu Radovanu Zogoviću. Prema njegovim riječima on je puno dao za albanski narod.

Vujičić je ocjenio da su to uradili fašisti i da bi Borov antifašistički saborac i drug Ramiz Sadiku, koga su balisti ubili zato što nije htio da ostavi Bora, da je živ, bio veoma nesrećan da vidi tako oskrnavljen spomenik.

"Zahtjevamo da se bista Vukmirovića vrati na postolje pored Sadikuove, jer samo tako ovaj spomenik može i treba da simbolizuje suživot na Kosovu što je, po svemu sudeći, fašistima i smetalo pa su zato otrgnuli samo glavu Bora Vukmirovića", rekao je Vujičić.

On je kazao da je više puta pisao gradonačelniku Prištine Shpendu Ahmetuju zbog problema rušenja biste, ali Ahmeti nikada nije našao za shodno da sa njim popriča o tome ili da utiče da se Borova bista vrati pored Ramizove.



On je kazao da poznaje gradonačelnika i da je glasao za njega, ali da misli da je Ahmeti izdao glasače koji su mu poput njega dali glas za gradonačelnika Prištine.

"Mi mislimo da bi studenti trebalo da se pobune protiv ovog nedjela i da daju podršku meni i Crnogorcima na Kosovu. Mislim da je veoma bitno da Univerzitet da podršku ovom mom gestu. Studenti treba da budu primjer nečega što je civilizacijsko. Mislim, takođe, da Univerzitet treba od danas da počne da poštuje Ustav Kosova i da Univerzitet treba da se piše ne samo na albanskom i engleskom nego i na srpskom jeziku koji je po Ustavu Kosova ravnopravan sa albanskim jezikom. Mi, kao Crnogorci na Kosovu, koristimo srpski jezik", rekao je za Betu Vujičić.

On je dodao da Crnogorci smatraju da Univerzitet treba da bude primjer poštovanja Ustava Kosova.

Vujičić je kazao da traži da se problemi Crnogoraca na Kosovu riješe kroz strategiju o afirmaciji i interakciji crnogorske zajednice.