Selektivni abortus ili...!?

Najnovije istraživanje obavljeno na Kosovu od strane UNFPA, Agencije za statistiku Kosova i Index Kosova rezultiralo je nesrazmjernim brojem rođenih djevojčica i dječaka, što ukazuje da se na Kosovu selektivno obavljaju abortusi.

Ovako je rekla Visare Mujku Nimani, šefica istraživanja UNFPA na Kosovu.

Prema njenim riječima, prema popisu i istraživanju, čini se da je polni odnos između djevojčica i dječaka, koji normalno iznosi 105 dječaka na 100 djevojčica, na Kosovu je 112 dječaka na 100 rođenih djevojčica.

"U istraživanju koje smo obavili, primjećena je hronološka razlika između djevojčica i dječaka na Kosovu, što utiče na to da imamo prednost kod dječaka, a što znači da postoje selektivni abortusi na Kosovu. I u zemljama Balkana, ali i na Kavkazu, Armeniji, Gruziji itd, postoji polni raskorak, ali Kosovo, u usporedbi sa Makedonijom, Srbijom, Crnom Gorom, vodi u tom pogledu", rekla je Mujku.

U ovoj studiji, među mnogim drugim zemljama uključena je i Albanija i Crna Gora, i navodi se da su i ove zemlje dostigle nivo 110-111 dječaka na 100 djevojčica.

Inače, na Kosovu postoji Zakon o abortusu, kojim je propisano da nakon 10. nedjelje, abortus je dozvoljen samo u određenim slučajevima, ali ni na koji način prilikom izbora pola.

Ali, na Ginekološkoj klinici Kliničko univerzitetskog centra Kosova, direktorka Myrvete Paçarada izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je tokom 2015. godine u ovoj instituciji rođeno 4.817 dječaka i 4.227 djevojčica.

Prema riječima gospođe Paçarada, na Ginekološkoj klinici se ne primjećuje razlika u polovima.

"Polna razlika u rođenju novorođenčadi je negdje 10 posto i ona se može tolerisati. Mi smo u okviru normale, tako da nema sumnje da se rade selektivni abortusi. Po zakonu je zabranjeno izbor abortusa, ali čak i određivanje pola sa IVF je zabranjeno zakonom", rekla je Paçarada za RSE.

Ali Krasniqi, direktor Agencije za statistiku Kosova je kazao da je preferencija rođenja tokom godina na Kosovu, u korist dječaka, bazirajući se na statistikama koje oni posjeduju.

Krasniqi je pomenuo činjenicu da na Kosovu postoji više žena stanovnica Kosova, a ovo se događa zbog migracije, uglavnom muškaraca, u zemljama Europske unije i šire.

"U rezidentnom stanovništvu imamo promjenu. Objavili smo procjenu stanovništva u 2015. godini, iz razloga što smo imali 'pomjeranje' stanovništva krajem 2015. i početkom 2016. godine u inostranstvu, tako da po pitanju polne strukture, izvještaj se promjenio u korist žena. Dakle, imamo veći broj žena koji žvi na Kosovu zbog kretanja stanovništva".

"Postoji mnogo faktora koji određuju selekciju rodnosti na Kosovu. Trend rađanja muške djece se i dalje  nastavlja, ali postoji postepeni pad, u odnosu na prethodne decenije", izjavio je Krasniqi.

Prema studiji, stepen rodne razlike u zemljama južnog Kavkaza, Armeniji, Azerbajdžanu i Gruziji, uključujući i neke dijelove Balkana, porastao je između 110-117 dječaka na 100 djevojčica.