Od preko milijardu eura

Državni dug Srbije od preko milijardu eura prema 60 hiljada penzionera sa Kosova, kojima je od poslije rata odbijeno isplaćivanje penzija, u dogledno vrijeme bi mogao biti plaćen. Ovo bi se moglo dogoditi nakon što je Ombudsman na Kosovu, Hilmi Jashari zatražio od strane Zajednice ministara da pravo koje pripada penzionerima na dobijanje penzija se realizuje.

Jashari je u intervjuu za "KosovaPress" izrazio optimizam da će penzije Fonda PIO Srbije biti vraćene penzionerima na Kosovu.

Ovo njegovo ubjeđenje on zasniva na posljednjem odgovoru kojeg je dobio od Zajednice ministara, kao i povjerenju u presudi koju je izdao Evropski sud u Strazburu.

Jashari čak kaže da nema razloga da Zajednica ministara odloži svoj stav o izvršenju u slučaju Guriq, koji se trenutno tretira.

"Vjerujemo posljednjem odgovoru kojeg smo dobili od Zajednice ministara, vjerujemo presudi koju je donio Evropski sud u Strazburu, vjerujemo u dosadašnju praksu Zajednice ministara, jer ne postoji gotovo nijedan slučaj iz Evropskog suda u Strasbourgu koji oni nisu izvršili. Na kraju je bilo trenutaka kada su mogli da okasne, ali, oni su definitivno sve izvršavali i mi vjerujemo da je ovaj posljednji slučaj koji se očekuje da bude odlučen u Strazburu, zajednički djeluje sa slučajem Guriq i da počne kompenzacija naknade i ne postoji više nijedan razlog da Zajednica ministara odlaže svoj stav o izvršenju ovog slučaja", kazao je Jashari.

Ali, da li se zna tačno ili približno vrijeme kada će penzioneri dobiti svoja prava, on je rekao da taj dokument ne sadrži termin, jer to zavisi od Suda.

Presuda Evropskog suda u Strazburu, u vezi sa pitanjem Fonda PIO Srbije i plaćanja fonda za građane Kosova, stupila je na snagu 2013. godine, od kada je država Srbija pokušala da izvrši pritisak na Zajednicu ministara.

Jashari je rekao da je u 2015. godini, Zajednica ministara poslala svoje mišljenje putem kojeg je izrazila zabrinutost zbog objašnjenja koje je cijelo vrijeme davala Srbija, kojeg je dobila i Zajednica ministara.

Jashari je potom kazao da Zajednica ministara tretira jedan slučaj gdje se očekuje da će na kraju doći do presude Evropskog suda u Strazburu. Slučaj je sa Kosova. Povratak Fonda PIO očekuje se da obraduje sve one koji su imali pravo na to od prije rata. Pravo koje je ukinuto poslije rata kao rezultat pristrasnog stava Srbije.