Čine se svi napori da oni budu oslobođeni

Hapšenja bivših pripadnika OVK u Evropi i svijetu, na osnovu srpskih potjernica, do sada nisu bila praćena ekstradicijom uhapšenih kosovskih građana Srbiji.

Posljednje hapšenje dvojice kosovskih državljana u Švicarskoj zabrinulo je vlasti u Prištini, koje čine sve napore da oni budu oslobođeni.

Na osnovu potjernice koju su izdale srpske vlasti prošle nedjelje su u Švicarskoj uhapšena dvojica kosovskih državljana, Genc Zogaj i Albert Spahiu, bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ministar pravde Hajredin Kuqi je zatražio da oni ne ne budu isporučeni Srbiji, navodeći u pismu upućenom švicarskom ministru Simonetu Somarugi da je zbog navodnih djela zločina nadležan sud na Kosovu, a ne sud Srbije.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je za RTK2 da ovo ministrastvo čini sve napore da uhapšeni ne budu izručeni Srbiji.

"Hapšenja kosovskih državljana u Evropi i svijetu na osnovu potjernica izdatih od strane srpskih vlasti nisu bazirana na bilo kakvim činjenicama, riječ je o političkim otužbama, do sada se nije desilo da ova lica budu predate Srbiji. Činimo sve napore da Evropska zajednica i Brisel učine da ovo zauvijek prestane, i da se prestane sa političkim hapšenjima“, rekao je Selimi.

Hapšenje pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene na Kosovu, dodao je Selimi.

"Oslobodilačka vojska Kosova je ta koja je oslobodila Kosovo od Miloševićevog režima i okupacionih snaga Srbije, ovo hapšenje kao i mnoga druga hapšenja nemaju nikakve veze sa Specijalnim sudom, ovo su politički akti i jedna presija Srbije“, naglasio je on.

Podsjetimo da su na osnovu potjernica koje je izdala Srbija sprovedena hapšenja kosovskih državljana u Makedoniji, Njemačkoj i Sloveniji, a jedan od uhapšenih je bio i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, koji kao i ostali uhapšeni nikada nisu izručeni Srbiji.