Azem Syla i dalje nije na Kosovu

"Dana, 27. aprila 2016. godine, operacija pretresa i hapšenja sprovedena je u tekućoj krivičnoj istrazi KSTK, po nalogu sudije za prethodni postupak iz Osnovnog suda u Prištini, 26. 04. 2016. godine. Ova operacija zajednički je poduhvat policije EULEX-a i policije Kosova. Oko 350 policajaca vršilo je pretres na 42 lokacije u vezi sa 40 osumnjičenih u tekućoj krivičnoj istrazi. Šestoro (6) lica je uhapšeno u toku operacije i pojaviće se pred Osnovnim sudom u Prištini u toku dana", navodi se u saopštenju kancelarije Javnog tužilaštva u Prištini dostavljenog RTK2.

U saopštenju se dodaje da je istraga u vezi sa organizovanom kriminalnom grupom veće razmjere, koja je bila aktivna od 2006. godine do danas, a koju čine građani Kosova i Srbije, i koju predvodi Azem Syla.

"Članovi organizovane kriminalne grupe sarađivali su, svako sa posebnom ulogom, kako bi oštetili Kosovo za društvenu imovinu čija se vrijednost procjenjuje na 30 miliona eura, kroz kriminalne aktivnosti među kojima su krivotvorenje zvaničnih dokumenata i davanje mita javnim službenicima. Oštećene strane su državni budžet Kosova i srpske porodice sa Kosova čije je pravo na zemljišne parcele zloupotrebila ova organizovana kriminalna grupa", navodi se u saopštenju.

Značajan dio predmetnih zemljišnih parcela privremeno je zaplenjen na nalog sudije za prethodni postupak iz Osnovnog suda u Prištini 26. 04. 2016. godine. Cilj ovog procesa je da se zemljište vrati u zakonsko javno vlasništvo, u prvoj instanci.

Slučaj obuhvata krivična djela organizovanog kriminala; pranje novca; zloupotrebu službenog položaja; krivotvorenje zvaničnih dokumenata i davanje i primanje mita.

Nekoliko osumnjičenih u istrazi državljani su Srbije, sa boravkom u Srbiji.  U okviru istrage ostvarena je i efektna saradnja sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu.

Nalozi za hapšenje u vezi sa određenim osumnjičenim licima nisu izvršeni, pošto su isti u bjekstvu ili se nalaze u inostranstvu.

"Lider grupe, Azem Syla, poslanik u Skupštini Kosova, u ovom trenutku je u bjekstvu. Uprkos stalnim naporima koje policija Kosova ulaže posljednjih deset dana kako bi locirala Azema Sylu, on nije pronađen i pobjegao je administraciji", zaključuje se u saopštenju.