Zamjenik šefa kosovske diplomatije

Thaçi će se nakon što preuzme predsjedničku funkciju povući sa kormila Demokratske partije Kosova, kaže sagovornik Danasa

Izbor predsjednika Republike Kosovo odigraće se u okviru ustavnog roka. Glasanje će se najvjerovatnije sprovesti krajem februara i nema nikakve bojazni u vladajućoj koaliciji u vezi sa ishodom, jer vlada ima podršku u parlamentu koja prevazilazi dvije trećine, kaže za list "Danas" Petrit Selimi, zamjenik šefa kosovske diplomatije, govoreći o predsjedničkoj kampanji aktuelnog ministra spoljnih poslova i bivšeg premijera Hashima Thaçija.

Selimi ističe da s obzirom da izbor predsjednika "nije pod znakom pitanja", fokus je zapravo na koracima koji će biti preduzeti nakon izbora, kako bi se "postarali da vladin plan bude uspješno sproveden". "Kada Thaçi preuzme funkciju predsjednika, to će zahtjevati da se on povuče sa kormila Demokratske partije Kosova", ukazuje on.

Kosovski ustav nalaže da u prva dva kruga glasanja u parlamentu kandidat za predsjednika treba da dobije najmanje 80 odsto glasova, dok je u trećem krugu potrebna prosta većina od 61 poslanika. Ukoliko kandidat i prilikom trećeg glasanja ne dobije nužan broj glasova, automatski se raspisuju vanredni parlamentarni izbori. Politička kriza na Kosovu i dalje traje, budući da su od početka jesenjeg zasjedanja Skupštine poslanici opozicije nerijetko blokirali rad parlamenta, uključujući upotrebu suzavca, u znak protesta protiv sporazuma o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a za 17. februar najavljeni su novi protesti opozicije u Prištini.

S druge strane, Thaçi je nedavno izrazio uvjerenje da izbor za predsjednika neće stvoriti "nikakvu političku dramu". Upitan ko bi mogao da ga naslijedi na čelu PDK, on nije naveo nijedno ime, ali je konstatovao da je aktuelni predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli "čovjek koji je doprineo izgradnji državnosti Kosova", uz opasku da "ipak ne zna da li će Veseli biti i lider PDK".

Prištinski mediji navode da je akademik Rexhep Qosja mogući kandidat opozicije za predsjednika Kosova. U tom kontekstu, tvrdi se da su pojedini visokorangirani predstavnici opozicionih partija predložili Qosji da prihvati kandidaturu, "budući da smatraju da samo on može dovesti u pitanje izbor Thaçija za predsjednika". Prema izvorima televizije Klan Kosova, Qosja još nije odgovorio na takav prijedlog.

Limaj: Thaçi nije ujedinitelj

Fatmir Limaj, lider opozicione Inicijative za Kosovo, izjavio je da se opozicija protivi izboru Thaçija. Prema Limajevom mišljenju "Thaçi nema ulogu ujedinitelja, kako je predviđeno pozicijom predsjednika". Limaj smatra da će biti "ponos za Kosovo" ako za predsjednika bude izabran Murat Jashari, rođak pokojnog lidera OVK, Adema Jasharija.