Preporuke neće biti prije posjete komesara EU

Datum vizne liberalizacije na Kosovu još uvijek je nepoznat. U ministarstvu za evropske integracije vjeruju da će to biti u martu mjesecu.

Preporuke neće biti prije posjete komesara EU, koja se očekuje najvjerovatnije u drugoj polovini februara, izjavio je pred Skupštinskim odborom za EU ministar Bekim Çollaku, koji smatra da bi idealno bilo kada bi preporuka stigla u martu.

“Moramo da budemo suzdržani oko rokova, jer ne zavise od nas. Preporuka se, svi znamo, neće previše odlagati, riječ je o nekoliko nedjelja dok se to ne desi”, rekao je Çollaku, prenosi RTK2.

Iz Samoopredjeljenja smatraju da preporuka ne zavisi isključivo od Evropske komisije već i od grupe zemalja koje nisu priznale Kosovo, a koje su skeptične po pitanju vizne liberalizacije.

“Bilo bi dobro za nas da zajednički posjetimo prestonice, jer ne možemo samo čekati da drugi završavaju dio našeg posla. Bez obzira da li ćemo ići na izbore na proljeće i ne uzimajući u obzir unutrašnja pitanja Kosova, ova liberalizacija bi trebalo da se desi”, rekao je Ilir Deda.

Članica Odbora iz redova LDK Vjosa Osmani postavila je pitanje ministru Çollakuu šta će kosovske institucije preduzeti po pitanju ratifikacije sporazuma o razgraničenju sa CG, kao jednog od preduslova za dobijanje vizne liberalizacije.

"Ako preporuka bude pozitivna, da li mislite da Savjet Evrope može da praviti probleme vezane za davanje zelenog svijetla ako nemamo ratifikovan sporazum prije nego što se ovo pitanje razmatra u Savjetu?”, upitala je Osmani.

Na pitanje o razgraničenju Çollaku je odgovorio da ono trenutno ne utiče na dobijanje preporuke, međutim ukoliko ne bude ratifikovan do ljeta, može postati ozbiljna prepreka za donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima.