Revizija perspektive rasta ekonomije

Politička kriza na Kosovu predstavlja "ključni rizik" po stand-by aranžman Međunarodnog monetarnog fonda odobren Kosovu i mogla bi dovesti do revizije perspektiva rasta ekonomije Kosova za tekuću i naredne godine, upozorio je u ponedjeljak MMF.

"Smatramo da politički zastoj i tenzije predstavljaju ključni rizik po ovaj program. Zabrinuti smo, jer to može ugroziti povjerenje na relaciji investitor-potrošač", izjavio je stalni predstavnik MMF-a na Kosovu, Rud Vermjulen na konferenciji za novinare održanoj povodom prve revizije stand-by aranžmana.
Vermjulen je izneo prognozu da će ekonomija Kosova ove godine ostvariti rast od 3,8 odsto, a u 2017. godini rast od 4,1 odsto.
Prošlogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Kosova je, prema njegovim riječima, iznosio 3,5 odsto, što je za 0,3 procentna poena više u odnosu na projekcije MMF-a, i rezultat je porasta stranih investicija i doznaka.
Predstavnik MMF-a je, međutim, upozorio i na mogućnost revizije prognoza rasta BDP-a Kosova, ukoliko se "aktuelna situacija nastavi ili pogorša".
Kosovo je u julu prošle godine potpisalo dvogodišnji stand-by aranžman sa MMF-om u vrijednosti od 184 miliona eura, iz koga je do sada povučeno 71 milion eura, navodi Reuters.