Porodica Osmani iz Gračanice

Mirsada Osmani, majka dvoipogodišnjeg djeteta, koja čeka da za manje od tri sedmice rodi još jednu djevojčicu, govori o njihovom putu za Njemačku kojeg su njen suprug i sin prošli 2014. godine.

Kada su ona, njen sin i suprug Rrahman pošli za Njemačku, morali su prodati mali traktor kojim je radio Rrahman Osmani, a Mirsada je prodala svo zlato uključujući i vjerenički prsten kako bi sakupili hiljadu eura.

Njena porodica bila dio masivne migracije krajem 2014. i početkom 2015. godine, kada su mnogobrojni prepuni autobusi Kosovara pošli u pravcu razvijenih zemalja Zapadne Evrope s nadom da će tamo naći mnogo bolji život.

Neki su prodali sve svoje vrijedne stvari, a neki i čak i lične stvari koje su imali kako bi otišli u zemlje o kojima su sanjali.

Ali san za preko 60 hiljada Kosovara, koji su prije godinu dana pošli ovim putem, svakim danom sve više i više nestaje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova objavilo je da je preko 17 hiljada Kosovara samo u 2015. godini vraćeno na Kosovo, nakon što su migrirali ilegalno, a razne države EU, svakim danom sve više i više izvještaju da boravišne dozvole neće dobiti nijedan građanin Kosova.

Mirsada Osmani zajedno sa suprugom i sinom, kada su vraćeni na Kosovo prije mjesec dana, živjeli su u kućici koja je više ličila na napuštenu kolibu, a nisu imali ni mjesta gdje bi mogli staviti peć za grijanje.

Sada ona živi u porodici njenog supruga u jednoj kućici pored nje u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. 11 članova porodice Osmani iz Gračanice sada žive u prostoru od 35 kvadratnih metara.

Mirsadi i njenom dvoipogodišnjem sinu egzistenciju, pored supruga obezbjeđuje i njegov otac. On radi za dnevnicu od pet eura.

Novcem kojeg su stekli u Njemačkoj gdje su boravili devet mjeseci, ovaj bračni par može izgraditi samo temelje nove kuće.

/kallxo.com/