Nakon izbora predsjednika Kosova

Izbor zamjenika premijera i ujedno ministra vanjskih poslova Hashima Thaçija na mjesto predsjednika može vratiti na čelo diplomatije bivšeg ministra Envera Hoxhaja. Saznaje se da je on mogući kandidat za preuzimanje mjesta šefa kosovske diplomatije, koji je trenutno na čelu parlamentarne komisije za vanjske poslove.

Izvori lista “Zëri” su rekli da postoji nekoliko opcija, ali najbliža je mogućnost povratka bivšeg ministra vanjskih poslova Envera Hoxhaja kao nasljednika Thaçija.

"Na mjesto ministra vanjskih poslova, nakon izbora sadašnjeg ministra Hashima Thaçija na mjesto predsjednika Kosova će ići bivši ministar Enver Hoxhaj", rekao je izvor unutar vladajuće koalicije.

Za ovo vrijeme dok je Skupština na odmoru prije početka proljećne sezone, prema izvorima lista “Zëri” se razmatraju i druge opcije.

A jedna od njih je promjena ministara u vladinom kabinetu. Nakon izbora Thaçija za predsjednika, jedna od mogućih opcija je i imenovanje aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Skendera Hysenija na mjesto šefa kosvske diplomatije, a da PDK preuzme vođstvo MUP-a. Međutim ova se opcija smatra teška za realizaciju.