MUP Srbije uhapsio bivšeg ministra i još 78 osoba

Direktor Riinvesta i analitičar Lumir Abdixhiku je rekao da je ono što je Srbija uradila za jedan dan Kosovo nije uradilo za 16 godina.

"Za jedan dan je u Srbiji uhapšeno 79 zvaničnika zbog organiziranog kriminala, korupcije i krađa - bivši ministri, biznismeni i tenderaši. Toliko nismo uhapsili za 16 godina, a najkorumpiranija smo zemlja u Europi", rekao je Abdixhiku, prenosi portal “Koha”.

"Koliko slučajeva korupcije pamtimo sa svim ovim supermilionskim političarima? Koga smo mi sudili? Imamo ih svugdje. Ponašaju se bez ikakvog stida. No sada, iako je Srbija bombardovana prije 16 godina, ona danas ide u EU, a zašto smo mi ostali još uvijek sa viznim kriterijumima. Izgradnja države nije igra”, dodao je on.

I analitičar Agon Maliqi zbivanja u Srbiji je prokomentarisao kao pobjedu Srbije nad Kosovom, iako ne na direktan način.

"Evo prave pobjede Srbije nad Kosovom, ovoga puta ne direktno. Kod komšija je u toku jedne noći uhapšeno 79 osoba, uključujući i dva bivša ministra, za 20 slučajeva korupcije u iznosu od 100 miliona eura”, rekao je Maliqi.

"Na Kosovu, Hysni Hoxha i dalje na vrhu Tijela za razmatranje nabavki, uprkos činjenici da su protiv njega od strane tužilaštva podignute dvije optužnice. Ko ozbiljno shvata Brisel, Srbija ili mi?”, dodao je on.