Različito tumačenje odluke Ustavnog suda

Dobro poznavaoci političkih prilika na Kosovu različito vide odluku Ustavnog suda o ustavnosti Sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu. Petar Miletić smatra da putem statuta ZSO treba primjeniti preporuke Suda, dok Azem Vllasi ističe da se mora promjeniti tekst sporazuma koji su postigli Kosovo i Srbija u Briselu.

Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu mora da se formira, a sve nejasnoće iz sporazuma, na koje je Ustavni sud imao primjedbe, mogu da se riješe putem statuta, smatra bivši potpredsjednik Skupštine Kosova Petar Miletić. On u izjavi za redakciju na srpskom jeziku Radio Kosovo 2, ocjenjuje da je odluka predsjednice Jahjage da konsultuje Ustavni sud u vezi ustavnosti Zajednice, bilo gubljenje dragocenog vremena.
"Vrlo je jednostavno da se to reši. Statut još nije napisan, ne zna se ni koji će status imati Zajednica. Ja ne razumem šta tu nije u skladu sa Ustavom Kosova kad nemamo ni statut. Zajednica treba da se formira i nemamo nikave druge detalje. Najviše je u celom procesu Kosovo izgubilo, jer je stagniralo zbog jedne teme koja je već dogovorena”, kaže Miletić.
S druge strane, advokat i politički analitičar iz Prištine Azem Vllasi kaže da je odluka Ustavnog suda o sporazumu o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu kontradiktorna.
"S jedne strane kažu da ima odredbi koje nisu u skladu sa Ustavom, dok s druge preporučuju da se nastavi sa formiranjem Zajednice. Ono što nije u skladu sa Ustavom u samom sporazumu ne može da se otkloni statutom, jer je on niži pravni akt koji samo određuje Zajednicu", objašnjava Vllasi.
"Taj sporazum je potpisan od strane premijera Kosova i Srbije, ne može sada samo Vlada Kosova da usaglasi određene dijelove iz sporazuma sa kosovskim Ustavom, već to treba da prihvati i drugi potpisnik, premijer Srbije Aleksandar Vučić. Dakle, te preporuke Ustavnog suda treba primjeniti u samom tekstu sporazuma, što znači da bi trebalo ponovo razgovarati i usaglasiti stavove oko odredaba na koje je Ustavni sud imao primjedbe. Onda statut treba da bude usklađen sa sporazumom, a ne da ga mijenja", smatra Vllasi.
Po njegovom mišljenju oduka Ustavnog suda neće doprinijeti rješavanju političke krize na Kosovu, jer pozicija i opozicija imaju drugačije gledanje na odluku tog suda.
”Vlada je rekla da će se poštovati odluka Ustavnog suda, da će se uzeti u obzir primjedbe i da će Zajednica biti formirana, dok opozicija kaže da odluka Ustavnog suda znači da je vladajuća koalicija pogazila Ustav Kosova, te da premijer i njegov zamjenik treba da podnesu ostavke“, napominje on.
Vllasi zaključuje da se stavovi pozicije i opozicje i dalje razmimoilaze, te da oduka Ustavnog suda o formiranju ZSO, neće riješiti političku krizu na Kosovu, koja je nastala  zbog četvoromjesečne blokade opozicije koja traži da se povuku sporazumi o Zajednici i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.
Ustavni sud je juče utvrdio da principi Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u potpunosti usklađeni sa duhom Ustava, koji se odnosi na član 3, o "jednakosti pred zakonom", te poglavljima "prava i osnovne slobode" i "prava zajednica i njihovih pripadnika". Odlukom Ustavnog suda utvrđeno je da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom, ratifikovanim od strane Skupštine Kosova i proglašenim od strane predsjednice Kosova.