Carina Kosovo je u suradnji sa Policijom Kosova, sinoć oko 21:30 časova na graničnom prijelazu Vrbnica zaplenila 16 kilograma narkotika, stoji u saopštenju.

Opojna droga, za koju se sumnja da je marihuana, pronađena je u rezervoaru automobila, a odmah nakon otkrića osobe koje su bile u automobilu su uhapšene.

Carina Kosova uspjeh pripisuje saradnji u okviru integriranog upravljanja granicama (IBM), na osnovu kojeg svakim danom sve više raste institucionalni učinak.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Saradnja u okviru integriranog upravljanja granicama (IBM) svaki dan poboljšava učinak naših institucija. Kosovska policija, carina i AUV kroz IBM su povećali efikasnost i borbu protiv ilegalne trgovine.

Najnoviji slučaj ove uspješne saradnje je bio sinoć kada su jedinice Carine u suradnji s policijom uspješno spriječile pokušaja unošenja droge na Kosovu. Sinoć oko 21: 30h na graničnom prijelazu Vrbnica se pojavilo vozilo sa registarskim tablicama Kosova. Automobil je izdvojen radi kontrole u drugoj koloni gdje je tokom kontrole vozila otkrivena droga za koju se sumnja da je marihuana u količini od 16 kg 290 grama, podjeljena u 30 vrećica (paketića).

Oficiri su uspjeli da otkriju drogu koja je bila sakrivena u rezervoar benzina i to kao rezultat korištenja uređaja koji su donacija američke države. Odmah nakon otkrića osumnjičeni su uhapšeni od strane policije Kosova.

Carina poziva građane da pozovu broj telefona 0800 50 095 ukoliko naiđu ili vide zloupotrebe i krijumčarenje, jer samo zajedno možemo zaštititi i izgraditi našu zemlju.”