Bez posljedica i kratak vijek

Na Kosovu gotovo svaki politički skandal, ne samo da okonča bez ikakvih posljedica i rezultata, nego ima i kratak vijek trajanja.

List "GazetaBlic" dalje u tekstu podsjeća svoje čitaoce na neke od njih:

1. Skandal Zanzi bara (2009.)


U novembru 2009. godine u noćnom baru “Zanzi”, tadašnji zamjenik premijera Hajredin Kuçi je obavijestio drugog zamjenika premijera iz redova LDK-a Ramë Manaja da će LDK biti izbačena iz koalicije PDK-LDK.

2. Afera "Pronto" (2013.)


Telefonski razgovori između članova PDK, Adema Grabovcija i Hashima Thaçija, Sami Lushtakua i Adema Grabovcija, kao Adema Grabovcija i Vlore Çitaku. Šta je svima vama ostalo u pamćenju je kada se u to vijeme premijer Hashim Thaçi javljao na telefon. “Pronto?”.

3. Skandal sinova Adema Grabovcija (2013.)


Dvojica sinova šefa poslaničkog kluba PDK Adama Grabovcija, pretukli su do besvijesti jednog kosovskog policajca, jer su bili zaustavljeni zbog prebrze vožnje na magistralnom putu Priština-Kosovo Polje.

4. Skandal ministra Envera Hoxhaja sa Austrijom (2014.)


Enver Hoxhaj izaziva diplomatski skandal nakon što je ministar vanjskih poslova Austrije - Michael Spindelegger uoči parlamentarnih izbora 2014. godine napisao pismo podrške Isi Mustafi, a Hoxhaj zbog ove geste zahtijeva od austrijskog ministra da se izvini i naziva ga "gubitnikom na izborima".

5. Pasoš afera između Natali Velija i Ministarstva unutrašnjih poslova (2012.)


Nakon što austrijska kompanija nije uzela novac za proizvodnju biometrijskih pasoša, optužuje se Natali Velija kao odgovorna za transfer 1.4 miliona eura, koja kasnije kaže da je taj novac dala kao mito službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, na čijem je čelu bio Bajram Rexhepij.

6. Skandal Ukë Rugove za prodaju italijanskih viza (2014.)


Sin bivšeg predsjednika Ibrahima Rugove, Ukë Rugova uhapšen je zbog sumnje da je prodao 100 italijanskih viza u suradnji s nekoliko ljudi unutar italijanske ambasade, za 3.500 eura.

7. Skandal sina Ise Mustafe i savjetnika LDK oko prelaska (2013.)


Shpëtim Haziri (savjetnik parlamentarne grupe LDK) i Arben Mustafa (sin Ise Mustafe) pokušali su uvjeriti Egzona Azemija (aktivistu Samoopredjeljenja) da pređe u redove LDK-a, kome obećavaju sastanak i podršku od strane Ise Mustafe i na kraju sastanka mu daju 20 eura za “telefonsku dopunu” ili “da popije jednu kafu”.

/Gazeta Blic/