Kako bi u EU mogli raditi na crno

Prodaju ono što imaju kako bi kupili srpski pasoš, što omogućuje bezvizni pristup zemljama šengenskog prostora. I ovaj pasoš ne kupuju od nekog tamo falsifikatora, već direktno od strane nadležnog ureda srpske države!

"Lažni Srbi" je naslov teksta švicarskog časopis "Beobachter" koji problematizuje poznati fenomen, ali uglavnom pritajeni, državaljana Kosova koji vođeni siromaštvom i nezaposlenošću čine sve kako bi otišli na zapad. Tamo nemaju pravo na rad, ali se nadaju da nađu bilo kakav posao na crno. 3.000-6.000 eura ih košta srpski pasoš, piše časopis i naširoko opisuje preko nekih konkretnih slučajeva ono što se zaista dešava, prenosi portal "albinfo.ch".

"U stvari, Blerim Mehmeti (ime promjenjeno) je Kosovar. Ali u Švicarskoj živi i radi sa srpskim pasošem. Bio je veliki očaj koji je natjerao glavu porodice, 39-godišnjaka s Kosova da uzme državljanstvo zemlje s kojom bi on ustvari najmanje volio da ima nekakve veze. U posljednjem ratu, Blerim je izgubio neke članove svoje porodice, koji su ubijeni srpskim mecima", piše "Beobachter".

Stopa nezaposlenosti u njegovom selu je preko 60 posto. A čak i kada bi uspio naći neki  povremeni posao, bio bi plaćan oko 160 eura mjesečno, što mu nije bilo dovoljno ni za drva za ogrev, ulje i brašno, da on sa porodicom prebrodi zimu.

Mehmeti je bio već jednom u Švicarskoj, sa pasošem Kosova i pravim identitetom. Ali, da bi osigurao turističku vizu, neki njegov rođak se morao podvrgnuti komplikovanoj proceduri i deponiranju 30 hiljada franaka kao garanciju, prenosi portal "albinfo.ch". A Blerim je kasnije uhvaćen tokom jedne kontrole na radnom mjestu gdje je radio na crno, pa je izbačen i osuđen zabranom ulaska u Švicarsku za narednih pet godina.

Za srpski pasoš koji je platio 2.500 eura, morao je otputovati u Srbiju, nakon što je prodao dobar dio zemljišta. Pasoš nije proizveden u nekoj mračnoj ulici, nego je izdat službenim putem, od strane srpbijanskih vlasti. Preko prijatelja se upoznao sa jednim srpskim službenikom u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Zemunu i njemu je dao 2.500 eura. Nakon mjesec dana je Blerim postao vlasnik novog srpskog biometrijskog pasoša kojim je mogao putovati bez vize u cijeli šengenski prostor.

"U Švicarskoj, psolom u građevinarstvu zarađuje 3.500 franaka mjesečno. Toliko na Kosovu ne može zaraditi ni za cijelu godinu. "

U tekstu su opisani i drugi slučajevi u kojima su Kosovari, kako bi stekli srpski pasoš, prisiljeni da borave mjesec dana u nekom gradu u Srbiji, tako da imaju i dodatne troškove, osim onih koji se odnose na osiguranje pasoša. U cijelom ovom poslu su uključene mafijaške strukture koje sarađuju sa segmentima srpske države, primjećuje švicarski list.

Novinari su uzeli i stavove kosovskih i švicarskih zvaničnika.

Skender Hyseni, ministar unutrašnjih poslova Kosova citira se kako je kritikovao EU koja vidi pred njenim očima "da jedna zemlja koja uživa bezvizni režim, prodaje dokumenta državljanstva".

Njegov zamjenik, Shkodran Manaj kaže da su s ovim problemom upoznati u ministarstvu ali "ruke su im vezane" da djeluju protiv i nemaju neku statistiku.

Isto, "vezanih ruku" pred ovim problemom čini se da su i švicarski zvaničnici, prenosi "albinfo.ch".

"Imamo indicija da je moguće da jedan Kosovar može dobiti srpski pasoš dajući 'lažne lične  podatke'", kaže Léa Wertheimer, glasnogovornica Državnog sekretarijata za migracije.

"Ali, vrlo je teško, a možda i nemoguće dokazati ovaj fenomen."