Ugrožena prava

Na dan Međunarodne konvencije o pravima djeteta, Koalicija nevladinih organizacija za zaštitu djece na Kosovu – KOMF, je procjenila da djeca na Kosovu i dalje ne uživaju svoja prava.

U saopštenju dostavljenom medijima, KOMF izražava zabrinutost da podaci na Kosovu pokazuju da je i u ovoj godini dalje nema adekvatnih ulaganja za djecu i djeca ne uživaju jednaka prava.

"Podaci pokazuju da na Kosovu i u ovoj godini i dalje nije bilo dovoljno investicija za djecu i da nisu sva djeca zaštićene i ne uživaju jednaka prava. Najnoviji podaci, koje kosovske institucije imaju na raspolaganju pokazuju stopu siromaštva kod djece od 32,8 posto u upoređenju sa 29,7 posto koja je za cijelu populaciju", navodi se u saopštenju.

Nadalje, KOMF ističe da Izvještaj o napretku Europske komisije, objavljen prije nekoliko dana pokazuje da na Kosovu postoji nedostatak provedbe zakona koji štiti prava djece.

"Iako je mnogo učinjeno u izradi zakona, Izvještaj o napretku na Kosovu za ovu godinu, je naglasio da postoji nedostatak primjene propisa koji se bave zaštitom prava djece. Opštine i dalje imaju dovoljno sredstava za pružanje socijalnih usluga u okviru svojih nadležnosti", stoji u saopštenju.

U međuvremenu, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, na Kosovu 10,7 posto djece u dobi od 5-17 godina je angažovanona nekom poslu, dok je 61,4 posto djece do 14 godina izjavilo da su bile žrtve fizičkog i psihičkog nasilja.

KOMF izražavaju bojazan o pravima djece, jer su mnoga djeca na Kosovu primoravana da prose. Također, zdravstvena zaštita djece i dalje je nedovoljna, a neuključivanje jednog povelikog broja djece u  obrazovnom procesu i dalje je jedan od ključnih problema s kojim se suočavaju djeca na Kosovu.