POZAJMICA ILI...

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je pred prošlogodišnje kosovske izbore donedavnom lideru Srpske liste Aleksandru Jablanoviću dao 100.000 eura, koje ovih dana pokušava da dobije nazad.

Haradinaj je, prenosi danas "Blic" pozivajući se na više neimenovanih srpskih i albanskih izvora na Kosovu, u međuvremenu shvatio da je Jablanović pare uzeo za sebe, pa sada intenzivno od njega traži "prebijanje duga", a povraćaj svog novca je prvo tražio od predstavnika Beograda na Kosovu.

Taj list objašnjava da je Haradinaj dao 100.000 eura za kampanju Srpske liste kako bi osigurao da poslije izbora njegova stranka i Srpska lista zajedno prave vladu.

Izvori "Blica" kažu da Jablanović nije vratio novac i da je ušao u koaliciju sa Hashimom Thaçijem, od koga je takođe uzeo pare.

Haradinaj je ubrzo tražio novac, ali mu je Jablanović objasnio da to nije bio dogovor sa njim, već sa Beogradom, te ga uputio na Kancelariju za Kosovo, gdje su Haradinaju rekli da nemaju pojma o čemu priča.

Jablanović je nedavno smjenjen sa čela Srpske liste, a umjesto njega je postavljen Branimir Stojanović.

Jablanović je za "Blic" sve demantovao, navodeći da je reč o insinuacijama koje plasiraju neki Srbi sa Kosova.

"Ljudi koji plasiraju te svoje nenormalne gluposti veći su kriminalci od mene. Nakon izbora Srpska lista je trebalo da izabere između dvije opcije. U prvom su bili Isa Mustafa i Haradinaj, a u drugoj Thaçi. Dobili smo preporuku Vlade Srbije da razgovaramo sa prvima, jer je Mustafa umjereni političar bez ratne prošlosti", objasnio je Jablanović.

Dodao je da je Mustafa potom počeo da pregovora sa Thaçijem i da se Srpska lista uključila u te razgovore.

Jablanović tvrdi da je posljednji put sa Haradinajem imao kontakt januara 2015. godine, da ga jedva poznaje i da mu ništa ne duguje.