AAK dio vladajuće koalicije kao moguće rješenje

Kriza kosovskog parlamenta se produbljuje nakon što je opozicija prije dvije sedmice blokirala rad Skupštine zahtjevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa četiri sporazuma, koja su Beograd i Priština postigli krajem avgusta u Briselu među kojima je i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), pišu danas prištinski mediji.

Opozicija još zahtjeva da vlast povuče potpis sa sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a analitičari upozoravaju da se došlo do trenutka kada bi se mogla očekivati destabilizacija Kosova.
Premijer Mustafa je opoziciji poručio da ne prihvata uslove i da potpis sa Briselskih sporazuma neće biti povučen, a poruku opozociji poslao je i američki ambasador u Prištini Greg Delawie rekavši da SAD podržavaju dokumente potpisane u Briselu, uključujući i sprazum o formiranju ZSO.
On je, kako je prenijela Bota sot, rekao da opozicija treba da omogući rad Skupštine i otvori put dijalogu u parlamentu, dok Udruženje veterana rata OVK traži održavanje okruglog stola o Briselskim sporazumima na kojem bi učestvovali svi politički činioci.
Šef parlamentarne grupe PDK Adem Grabovci smatra da bi, ako opozicioni poslanici nastave sa blokadom rada Skupštine, organi bezbjednosti treba da ih izbace iz parlamenta.
"To nas dovodi u opasnost jer situacija može da eskalira i da Kosovo uđe u destabilizaciju", rekao je Grabovci.
Ovakva izjava Grabovcija za analitičara Nexhmedina Spahiua je veoma opasna jer, kako kaže, ukoliko opozicija bude nasilno isterana iz parlamenta, njihovi aktivisti bi još više mogli da se mobilišu i situacija bi mogla da eskalira.
I analitičar i politikolog Albinot Maloku kaže da nasilno izbacivanje poslanika iz Skupštine Kosova može da proizvodi nesagledive posljedice, dodavši da pominjanje takvog pristupa nije prihvatljivo.
Koha ditore piše da su tri opozicione političke partije, nezadovoljne Briselskim sporazumima, odlučile da bojkotuju i rad parlamentarnih komisija.
Prištinski dnevnik tvrdi da je opozicija odlučna, da kada god da sjednica parlamenta bude zakazana, oni će se odazvati ali samo, kako se navodi, s ciljem da onemoguće njeno održavanje.
Istovremeno radikalni opozicioni pokret Samoopredjelenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo skupile su, kako se tvrdi, 150 hiljada potpisa građana koji podržavaju zahtjeve opozicje.
Poslanik Samoopredjeljenja Albin Kurti je u intervju za agenciju "Kosovapress" osnažio odlučnost ta tri politička opoziciona subjekta u protivljenju Briselskom sporazumu.
"Mi smo zajedno u aktivnostima i u stavovima što se tiče protivljenja ZSO i vjerujem da ćemo nastaviti sa tim aktivnostima sve dok u potpunosti uspjemo. To neće biti samo naš uspjeh, već uspjeh građana Republike Kosovo", rekao je Kurti, jedan od osnivača Samoopredjeljenja.
S druge strane, najnovija dešavanja podstakla su ponovo spekulacije da bi AAK Ramusha Haradinaja mogla da postane dio vladajuće koalicije.
Po nekim političkim kalkulacijama Haradinaj bi mogao da dobije funkciju koju sada ima lider PDK Hashim Thaçi, a Thaçi bi u tom slučaju bio biran za predsjednika Kosova, piše Zëri.
Pozivajući se na svoje izvore, Zëri navodi da u trenutku kada Hashim Thaçi bude izabran za predsjednika Kosova (aprila naredne godine), postoje realne šanse da Haradinaj dobije funkciju prvog zamjenika premijera i ministra inostranih poslova, a njegova partija bi dobila još nekoliko ministarstava u Vladi Kosova.
"Ako se postigne saglasnost da Haradinaj uđe u vladu, a mogućnosti su velike, onda će mnogo lakše da bude sa procesom ZSO ali i sa ostalim 'vrućim temama' koje nas čekaju", rekao je neimenovani izvor Zëriju.
Analitičar Artan Muhaxheri je rekao da je za Haradinaja sada najbolji trenutak da postane dio vlade ako želi da bude značajni politički faktor, jer ostanak u opoziciji za njega i njegovu partiju bi, kako smatra, bio opasan.
Generalni sekretar AAK Blerim Kuçi ne odbacuje ovu mogućnost, ali je dodao da se to može desiti samo ako postoji, kako je rekao, "nacionalni interes".
"Nemamo crvenu liniju ni za koga, jer svaki politički subjekat ima za cilj da dođe na vlast", rekao je on Zëriju.