Licemjerstvo na djelu

Poslanici Skupštine Kosova iz opozicije pokazali su spremnost da blokiraju održavanje sjednica Skupštine zbog protivljenja sporazuma postignutih u Briselu između Kosova i Srbije i Crne Gore oko razgraničenja. Ali drugačije reaguje i pozicija i opozicija kada je riječ o dnevnicama i drugim beneficijama koje donosi funkcija poslanica.

Na tri sjednice koliko su poslanici pozvani u ovom jesenjem dijelu, poslanici su se potrudili da se na početku potpisu kako bi dobili dnevnice, bez obzira što su kasnije blokirali tok sjednice. Civilno društvo ovo naziva licemjerstvom, da se na jednoj strani blokira parlamentarni rad, a da se s druge strane, iskoriste sve prednosti koje donosi upravo ova institucija.

Sekretar Skupštine Kosova Ismet Krasniqi izjavio je za KosovaPress putem telefona da se oni kao administracija ne bave sadržajem sjednica, nego samo evidencijom učešća poslanika i zatim šalju resoru finansija koji vrši isplatu zarada.

"Mi se ne bavimo sadržajem sjednice, mi samo evidentiramo učešće i šaljemo finansijama oko raspodjele zarada", rekao je Krasniqi.

Međutim, oni koji prate rad najviše pravne zakonodavne institucije Kosova kažu da oni koji blokiraju rad Skupštine bi trebalo da odbiju i dnevnice i ostale beneficije koje donosi funkcija poslanika.
 
Driton Selmanaj iz Kosovskog demokratskog instituta, kaže za KosovaPress da pošto je blokiran rad parlamenta tokom sjednica, neshvatljivo je da "njihov rad" bude nadoknađen dnevnicama, kako kaže Selmanaj, za nerad.

Poslanici, osim dnevnica koje dobijaju zbog učešća na sjednicama koje su prekinute i prije nego što su počele, koristi od Skupštine koju blokiraju da normalno funkcioniše koriste i kroz kroz posjete inostranstvu i učešću po komisijama, gdje su usput rečeno, dnevnice pozamašne. Selmanaj kaže da kada su opozicione stranke spremne da blokiraju parlamentarni život na Kosovu, zašto ne blokiraju i posjete van zemlje i učešće u parlamentarnim komisijama.

Osim toga, prema njegovim riječima, pokušaj okupiranja ili blokiranja parlamentarnog života, a u međuvremenu beneficije koje dolaze iz iste institucije da ne blokiraš i ne odbiješ, kao što je slučaj sa nekoliko poslanika opozicije koji su komentarisali iz luksuznih hotela Evrope političku scenu Kosova, govori o licemjerstvu.

Prvu sjednicu jesenjeg zasjedanja Skupštine Kosova opozicije je blokirala sa zahtjevima da se uklone potpisi premijera Ise Mustafe u sporazumu sa Srbijom o osnivanju Zajednice i anuliranje sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.
 
Isto se nastavilo i na naredne dvije sejdnice, jednoj kada je premijer Mustafa izvjestio o postignutim sporazumima, a gađan je jajima, a druga je bila prošlog četvrtka, koja nije također održana iako na dnevnom redu nije bilo izvještavanje premijera.

Inače, evo kako je regulisano zakonom pitanje dnevnica i naknada za poslanike:

Prema odluci Predsjedništva Skupštine br. 03-V-243. datum 11.12.2009.

Tačka 4 - Funkcionalna mjesečna nadoknada se određuje:

• Predsjednik stalne Komisije - 400,00 eura

• Predsjednik funkcionalne komsije -  200,00 eura

• Potpredsjednici Komisija 50% od nadležne komisije

Tačka 5 - Naknada za učešće poslanika na plenarnim sjednicama - 240,00 eura.

Tačka 6 - Naknada za sudjelovanje u radu komisija - 160,00 eura i 50% za dvije komisije

Tačka 7 - Za neučestvovanje na plenarnoj sjednici ili sastancima komisija od dvije obavezne, kompenzacija se smanjuje za 50%.

Tačka 8 - Naknada za putne troškove, za učešće u radu plenarne sjednice i komisijama, određuje se: do 30 km - 10 eura, do 60 km - 20 eura i preko 60 km - 30 eura.