Javne nabavke - oaza korupcije na Kosovu

Mito za jedan tender ide i do 20 posto. Oblasti javnih nabavki na Kosovu od poslije rata do danas se smatraju jednim od najkorumpiranijih sektora navedeno je i u svim izvještajima o napretku Europske komisije. Prema poznavaocima ovog područja procjenjuje se da je šteta na desetine miliona eura u zavisnosti od mita koji se kreće od 10 do 20 posto za svaki ugovor.

Isuf Zejna iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) izjavio je da je teško izračunati tačno koliko iznose gubici koji se nanose poreznim obveznicima iz javnih nabavki, jer su ovi korumpirani ugovori između javnih službenika i preduzeća tajna.

"Međutim, na osnovu podataka i konsultacija sa mnogim akterima, imamo utisak da budžet investicija u prosjeku čini štetu od 10 do 20 posto", rekao je on za list "Kosova Sot".

"Ovo nije jedina šteta od javnih nabavki, pošto podmićivanjem u nabavci se nanose i mnoge druge štete, kao što je loš kvalitet izvođenja radova ili oštećenje konkurencije između biznisa. Mi smo vrlo često vidjeli kapitalne projekte koji su rađeni veoma lošeg kvaliteta i dugotrajnost koja je u suprotnosti sa investicijom koja je postignuta", rekao je Zejna...