Krivično djelo

Državni tužilac Kosova ovlastio je glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini da otvori istragu povodom pretnji piscu i publicisti Vetonu Surroiju.

"Državni tužilac Aleksander Lumezi je sa pažnjom pratio preteće komentare koji su posljednjih dana preko jedne stranice na Facebooku upućene piscu i publicisti Vetonu Surroiju i pošto je ocjenjeno da u njima ima elemenata krivičnog djela, ovlastio je glavnog tužioca Prištine da otvori istragu", piše u saopštenju.
Povod za kampanju protiv Surroia su bile njegove izjave izrečene u intervju za Radio-televiziju B92 kada je govorio o Specijalnom sudu i odgovornosti pojedinaca iz "Dreničke grupe". 
U obrazloženju svoje odluke državni tužilac Lumezi je istakao da sloboda riječi i izražavanja, bez dovođenja u pitanje prava drugih, predstavlja fundamentalno pravo kosovskog društva i države i da ostvaruju apsolutnu ustavnu i zakonsku zaštitu. 
U saopštenju se takođe ističe da je državni tužilac ubjeđen da zemlja koja dozvoljava dominaciju jednoumlja, nametanje radikalnih shvatanja i javnog linča do otvorenih poziva za likvidaciju neistomišljenika nema sigurnu budućnost. 
"Državni tužilac Lumezi i cijeli tužilački sistem će se maksimalno angažovati na zaštiti fundamenata društva i Ustava koji obezbjeđuju slobodu izražavanja, nezavisnost medija i pravo da se misli i drugačije izražava u akademskim, javnim i društvenim raspravama", zaključeno je u saopštenju.