Posljednji rok

Skupština Kosova će 21. maja razmatrati ustavne amandmane kojima će biti otvoren put za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, javila je agencija "Kosovapress".

Skupština Kosova će, prema izvorima te agencije, usvajanjem tih amandmana okončati proces osnivanja Specijalnog suda jer je to, kako se podsjeća, zahtjev međunarodne zajednice. 
"Taj datum je posljednji rok da bi u Skupštini rekli 'da' Specijalnom sudu", rekao je zvaničnik vladine koalicije za "Kosovapress". 
U srijedu se očekuje da parlamentarna komisija za pravosuđe razmotri amandmane za ustavne promjene koje je predložila kosovska vlada za osnivanje Specijalnog suda. 
To je za "Kosovapress" potvrdio poslanik LDK Armend Zemaj, član komisije. 
"Poslanici imaju pravo da diskutuju, ali mi nismo ti koji možemo da zaustavimo niti promijenimo bilo šta, nego smo obavezni da predložmo plenarnoj sjednici, na kojoj će biti donijeta odluka", rekao je Zemaj.
Protiv osnivanja Specijalnog suda do sada se izjasnila opozicija, ali i nekoliko poslanika vladajuće koalicije, podsjeća "Kosovapres". 
Kako su ranije pisali mediji, najmanje četiri poslanika PDK Hashima Thaçija će glasati protiv Specijalnog suda, od pet nezavisnih poslanika, za troje nije sigurno da li će da glasaju za osnivanje Specijalnog suda, dok je unutar LDK poslanik Anton Quni najavio da će da glasa protiv. 
Nedavno je, kako su prenijeli, dvoje poslanika bošnjčake zajednice najavilo da će glasati protiv osnivanja tog suda, uslovljavajući svoje glasove formiranjem opštine Rečane, koja im je obećana tokom izborne kampanje 2014. 
Mediji u Prištini su prenijeli da je neizvjesno da li će Skupština Kosova imati na sjednici 81 poslanika koliko je potrebno za usvajanje odluke o osnivanju Specijalnog suda. 
S druge strane, međunarodni predstavnici na Kosovu, ali i iz Brisela i Njujorka najavljuju da u slučaju da Skupština Kosova ne bude usvojila odluku o osnivanju Specijalnog suda, to će učiniti SB OUN, ali su istakli da bi to imalo posljedice za imidž Kosova u svijetu.