Posao sa diplomama Univerziteta iz sjevernog dijela Mitrovice

Vlada Kosova je izrazila namjeru da u javne institucije prihvati kadrove, potekle sa Univerziteta u sjevernoj Mitrovici (UMV), izmještenog nakon rata iz Prištine.

List "Koha ditore" prenosi da nacrt predviđa uvođenje Univerziteta u Mitrovici u legalne tokove, a u vladi Kosova kažu da imaju konstruktivan pristup u dva pravca.

Prvi uključuje preispitivanje kompatibilnosti Statuta Univerziteta u Mitrovici i uskladjivanje sa centralnim zakonodavstvom Kosova, radi integrisanja u kosovski pravni okvir.

Drugi pravac uključuje stvaranje privremenog mehanizma, koji će omogućiti prihvatanje prijava za poslove u javnim službama osoba sa diplomama Univerziteta u Mitrovici, u očekivanju pune integracije Univerziteta u Mitrovici u pravni sistem Kosova.

List "Koha ditore" u kritičkom tonu piše o odluci vlade i tvrdi da se radi o "ilegalnoj visokoobrazovnoj instituciji".

"Suprotno zakonu, diplome koje je izdala ova institucija će postati validne. Jedan Nacrt dokumenta koji je usvojen prošle nedjelje a potekao iz vladinog kabineta, na 36 strana objašnjava potrebu iznalaženja riješenja koje će omogućiti studentima koji su diplomirali u ovoj instituciji, koja djeluje na sjeveru nastanjenom Srbima, da se prijave na konkurse za zapošljavanje", navodi list.