Blokirani računi

Radnici četiri opštine na sjeveru Kosova nisu primili platu za mart mjesec. Do toga je došlo zato što čelnici tih opština nisu ispoštovali zakonski rok za usvajanje opštinskog budžeta.

Četiri opštine, Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić su prošle godine usvojile budžete, ali oni nisu bili u saglasnosti sa budžetima koje određuje Vlada Kosova.
Rukovodstva lokalnih samouprava na sjeveru tražila su veću sumu novca od one koja im je propisana, i nisu željela da mijenjaju već ranije usvojene budžete.
Zbog neusaglašenog budžeta, tim opštinama je od 1. marta blokiran račun, a oni su od 1. aprila ostali i bez plata.
Bošnjački delegat u Skupštini Sjeverne Mitrovice, Nedžad Ugljanin, u izjavi za Radio Kosovo 2, kazao je da su najveću štetu zbog neusvojenog budžeta pretrpjeli pripadnici manjinskih, nesrpskih zajednica. Kada je riječ o srpskoj, Ugljanin navodi da ona ne zavisi toliko od budžeta Republike Kosova, jer se finansiraju i iz budžeta Vlade Republike Srbije.
"Zbog problema sa kojima se suočavamo, nije održano ni treće zasjedanje Skupštine. Srpska zajednica, kao većinska, ne zakazuje sjednice na kojima bi se razgovaralo ili našlo neko kompromisno rješenje, a to najmaje zavisi od nas delegata i članova lokalne samouprave. Zbog takve situacije najviše trpi stanovništvo ali sve zavisi od dogovora na relaciji dveju strana. Najveće neslaganje je oko budžeta i uključivanja zdravstva i školstva u okviru budžeta Kosova, jer oni žele da se zdravstvo i školstvo i dalje finansira iz Vlade Srbije, u okviru Zajednice srpskih opština. Nalazimo se u mat poziciji. Smatram da je ovo velika greška i trebalo bi što hitnije ovo razmotriti i održati sastanke sa gradonačelnicima, i to predočiti na skupštini. Trenutna situacije je na najveću štetu običnih građana, a koji zavise od mjesečnih primanja", kazao je Ugljanin.
I radnici Administrativne kancelarije suočili su se sa istim problemom, jer i oni od januara ove godine spadaju pod opšinskim osobljem.
Šefica te kancelarije, Adrijana Hodžić je opstimista da će problem oko usaglašavanja opštinskih budžeta biti riješen u narednom periodu.
U izjavi za naš program ona je kazala da na osnovu nezvaničnih informacija koje posjeduje, postoje pregovori između Srpske liste i Vlade Kosova za njihov povratak u vladi.
“S obzirom da Srpska lista zauzima dobar deo mjesta u parlamentu, mnogi zakoni se ne mogu usvojiti bez dvotrećinske većine manjinskog tijela. Ovakvom situacijom ne samo da trpe zajednice, već trpe svi građani na Kosovu, i zato pozivam na razum sve političke opcije, da pronađu kompromis, kako bi mogli da opravdaju povjerenje koje su dobili od strane građana”, kazala je ona.
Iz Srpske liste se nisu odazivali sastanacima Ministarstva za administraciju lokalne samouprave, uz obrazloženje da se čekalo na odluku o daljem učešću ‘Srpske’ u kosovskim institucijama.