Evakuisani iz ove ratom zahvaćene zemlje

Sedam građana Kosova sinoć je iz Jemena stiglo na aerodrom u Prištinu, nakon što ih je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova evakuisalo iz ove ratom zahvaćene zemlje, saopštilo je ovo ministarstvo. Rusi su prethodno odbili da prevezu građane sa kosovskim pasošima, pošto Rusija ne priznaje Kosovo, preneli su prošle nedjelje beogradski mediji.

Zamjenik ministra inostranih poslova, Petrit Selimi, naveo je da "Nakon brojnih napora, država Džibuti izrazila je spremnost da nam pomogne u evakuaciji naših građana, zajedno sa njenim građanima koji su bili u Jemenu i operacija za njihovu evakuaciji je uspješno završena. Situacija u Jemenu se pogoršava sve više i očekivala se brza kopnena intervencija alijanse deset zemalja", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova, Petrit Selimi.

Kreshnik Gashi, generalni sekretar MSP-a, koji je na aerodromu sačekao sedam Kosovara, koji su se vratili u domovinu, rekao je da je MSP, po dobijanju vijesti da su građani Kosova koji su privremeno boravili u Jemenu u opasnosti, započelo proces evakuacije, u saradnji sa ambasadom Kosova u Rijadu, dodavši da je ovaj proces bio veoma komplikovan, jer su se sukobi zaoštrili te da su se prethodni pokušaji okončali neuspješno.

Kosovske vlasti zajedno sa turskim i palestinskim vlastima, koje su takođe imali njene građane u ratnoj zoni, nekoliko puta su organizovali operacije za evakuacije kosovskih i turskih građana, ali su u međuvremenu bili primorani da ih otkažu zbog visokog rizika u pogledu avioletova.