Sa jednog od ranijih protesta u Sjevernoj Mitrovici

Poput srpskih policajaca, koji su od prošle godine integrisani u MUP Republike Kosovo, u kosovski pravosudni sistem moraće da se, do 1. septembra ove godine, integrišu i srpske sudije i srpski pravosudni činovnici na Kosovu. Radni odnos u Ministarstvu pravde Republike Srbije svima će prestati 25. marta.

Srpskim sudijama koje su ostale da žive ili se još vode da žive na Kosovu, iz Beograda je saopšteno da, ako žele da rade u kosovskom pravosuđu, treba da se jave na konkurs koji će, po svojim kriterijumima, raspisati Ministarstvo pravde Republike Kosovo, pišu "Vesti online".
Sudije koje dobiju zeleno svijetlo, moraće da prođu rigoroznu provjeru Prištine i biće zaposlene u jedinstvenim srpsko-albanskim sudovima i tužilaštvima u južnom i sjevernom dijelu Mitrovice, čije formiranje je dogovoreno sporazumom o sudovima koji su u februaru u Briselu potpisali Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. Cijela procedura mora biti završena do 1. septembra.
I državljanstvo Kosova?!
Oni koji se budu prijavili za sudije na Kosovu, kad-tad će morati da se odreknu srpskog državljanstva i prihvate kosovsko, tvrdi Dragana Boljević, predsjednica Društva sudija.
One koji odbiju da se integrišu ili ne žele da sude po kosovskim zakonima čeka penzionisanje. Penzija će iznositi 60 odsto plate koju su primali u 2014. godini plus dva odsto za svaku godinu staža.
Kako pišu "Vesti", na Kosovu, bar na papiru, trenutno živi oko 100 sudija i tužilaca srpske nacionalnosti i oko 200 administrativnih radnika. Organizacionom šemom budućeg jedinstvenog srpsko-albanskog Osnovnog suda u Mitrovici, koji će imati odjeljenja u južnom i sjevernom dijelu grada i sudske jedinice u Leposaviću i Zubinom Potoku, Apelacionog suda, koji će biti smješten u sjevernoj Mitrovici i objedinjenog tužilaštva, čije sjedište će najverovatnije biti u Bošnjačkoj mahali u sjevernom dijelu grada, predviđeno je da se angažuje 50 sudija i tužilaca srpske nacionalnosti. Još u Briselu, premijer Srbije je izrazio bojazan da li će Srbi na Kosovu moći da obezbjede dovoljno sudija.
Kako će se opredijeliti srpske sudije u ovom trenutku niko ne može da predvidi. Neke sudije tvrde da neće suditi i raditi po kosovskim zakonima, neke više ne žive na Kosovu i nemaju namjeru da se vraćaju, pa će radije prihvatiti penziju koja može biti i veća od sudijske plate na Kosovu. 
Treba podsjetiti da su se i mnogi srpski policajci "kleli" da neće služiti državi Kosovo, a sada, pošto od Beograda nisu dobili šta im je obećano, traže da ih integrišu u MUP Kosova.