Kosovo sa prvog palo na četvrto mjesto

Inicijativa Austrije doprinela je smanjenju broja azilanata sa Kosova, koji je opao od početka godine za deset puta, a ministarka unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner izrazila je uvjerenje da je korist od preduzetih mjera imala i Njemačka, prenose austrijski mediji.

Talas podnosilaca molbi za dobijanje azila sa Kosova je očigledno okončan, pošto je prošle nedjelje u Austriji podneto 45 zahtjeva čime je Kosovo sa prvog palo na četvrto mjesto zemalja porijekla podnosilaca molbi za dobijanje azila. Početkom februara podneto je više od 500 molbi građana sa Kosova.

Ona je konstatovala da su članice evropske agencije za azil (EASO) prije par dana ocjenili austrijsku strategiju po ovom pitanju "vodećom" u Evropi.

Johanna Mikl-Leitner je u izjavi APA upozorila da se ne smije popuštati. Prema njenim riječima, brzo riješavanje zahtjeva lica iz takozvanih bezbjednih zemalja porijekla mora postati pravilo.

Ona vjeruje da će biti potrebno da se u zemljama porekla uputi poruka građanima i upozore da ne treba da vjeruju lažima trgovaca ljudima.

Uslijed "značajne efektivnosti" Ministarstvo trenutno analizira mogućnosti za preduzimanjem akcija poput onih na Kosovu i u drugim zemljama.

Preduzete mjere pokazuju dejstvo

Ministarka Johanna Mikl-Leitner na drastičan rast azilanata sa Kosova reagovala je zahtjevom za promjenom zakona, koji treba da omogući riješavanje molbi za dobijanje azila građana iz takozvanih bezbjednih zemalja porijekla po ubrzanom postupku.

Ona je, takođe, donela odluku o protjerivanju građana Kosova svake dvije nedjelje.

Isto tako posjetila je Kosovo gdje je pokrenula kampanju u medijima ukazujući građanima da gotovo nemaju šanse na dobijanje azila, kao i da ne mogu računati na pomoć za povratak, kao što su obećavali trgovci ljudima.

Pored toga pojačane su kontrole na srpsko-mađarskoj granici, preko koje je većina građana Kosova putovalo ka EU.

Sve te aktivnosti su pokazale dejstvo i broj azilanata je, nakon vrhunca od 501 zahtjeva u šestoj nedjelji ove godine neprestano padao. U sedmoj nedjelji broj je pao na 242 zahtjeva, zatim 155 i sada na 45 molbi za dobijanje azila.