Registruju potrošnju struje i kad je nema!!!

Električna digitalna brojila marke "AEF.TF-01" turskog proizvođača "Kohler", koje je kompanija "Limak&Calik" direktno ugovorila u fabrici u Turskoj i dalje "rade" u oko 30 hiljada kosovskih domaćinstava, iako na kraju prošle godine odlukom direktora Agencije za metrolologiju Kosova, ovom tipu brojila je oduzeta licenca, jer ne ispunjavaju standarde utvrđene u našoj zemlji.

Međutim, prošlo je više od dva mejseca a Ministarstvo trgovine i industrije (MTI), na čijem je sada čelu Hykmete Bajrami, nije poduzelo nikakve mjere da sprovede u praksu odluku koja je donijeta u posljednjim danima prethodne vlade. List "Zëri" je uputio pitanja Uredu za medije i savjetniku ministra Iliru Salihu, ali već dvije sedmice nije dobio odgovor od njih.

Od početka prošle godine, list "Zëri" je, oslanjajući se na službena dokumenta i podatke, ali i na izjave visokih zvaničnika države i KEDS-a, izviještavao da postoje sumnje da ova brojila registruju utrošenu energiju i onda kada su svi električni uređaji u domaćinstvu isključeni.