Korak unazad

"Važno je da se ne ide na ponovno pregovaranje o sporazumu za Specijalni sud. Sadašnja diskusija je opasna po imidž Kosova, kao ozbiljnog partnera", rekla je za "Kohu Ditore" ambasadorica Njemačke.

Ambasadorica Njemačke na Kosovu Angelika Viets je najavila negativne posljedice ukoliko Kosovo ne uspije da osnuje Specijalni sud. U razgovoru za "Kohu Ditore", ocjenila je kao opasnu sadašnju raspravu u vezi Specijalnog suda.
"EU i Kosovo su zajedno donijeli odluku o osnivanju Suda. O tome je postojala razmjena pisama EU sa Kosovom. Osnivanje Suda je dobro za Kosovo. Važno je da se ne pokušava obnavljanje pregovora o Specijalnom sudu. Sadašnja rasprava je opasna za sliku Kosova, kao ozbiljnog partnera", naglasila je Viets.
"Ukoliko se Kosovo sada distancira od sporazuma, postaviće se mnoga pitanja u vezi njegove pouzdanosti".
Njemačka ambasadorica je pomenula činjenicu da će ukoliko Kosovo ne formira Specijalni sud to uraditi Savjet bezbjednosti UN.
Prema Vietsovoj, to bi bio korak nazad u naporima Kosova za jačanje suvereniteta.
"Ukoliko bi došlo do neuspjeha u formiranju Specijalnog suda pod odgovornošću Kosova, to bi negativno utiocalo na odnose izmedju Kosova i EU. I ne samo to: pretpostavlja se da bi se onda time bavio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija. To bi vratilo unazad višegodišnje napore Kosova za formiranje državnosti, za prevazilaženje Rezolucije 1244 i za njegovo učlanjenje u Ujedinjene nacije", naglasila je Viets.