Očekuje podršku svih faktora

Predsjednica NVO Evropski pokret Srba Rada Trajković ocjenila je da, ukoliko ne bude formirana Zajednica Srpskih opština (ZSO), neće biti života za Srbe na Kosovu.

Trajković je, na okrulom stolu "Zajednica srpskih opština i iskustva opština sa juga" u Mitrovici, u organizaciji Centra za razvoj zajednica, rekla da očekuje podršku Beograda, kosovskih Albanaca i međunarodne zajednice kada je u pitanju formiranje ZSO.

"Ako ne bude Zajednice Srpskih opština, onda neće biti života za nas na ovom prostoru, to je suština svega. Beograd, međunarodna zajednica i Albanci sa Kosova duguju Srbima sa Kosova šansu za naš opstanak na ovom prostoru i u tom kontekstu očekujem da će nas podržati", dodala je ona, prenosi B92.

Kada su u pitanju ingerencije ZSO, Trajković smatra da treba da uključuju prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje i socijalna pitanja.

"Ono što nas najviše ugrožava je ustvari što sve opštine nemaju institucionalne mehanizme da na bilo koji način kontrolišu prostore ili teritoriju na kojima se nalaze, pa je tako prostorno planiranje za nas vrlo važno, jer se kroz proces privatizacije menja i vlasnička i etnička struktura. Obično su i vlasnička i etnička struktura u korist Albanaca, na štetu nas, i to je novi način iseljavanja Srba sa ovog prostora", ukazala je Trajković.

Pored obrazovanja, zdravstva, socijalnih pitanja tu je, dodala je, i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Ona smatra da ZSO ne može biti nevladina organizacija.

"Zašto se onda išlo u Brisel. Za nevladinu organizaciju ne moramo da idemo u Brisel da pregovaramo, možemo se okupiti i registrovati je i zato mislim da ZSO treba da ima i izvršne nadležnosti", rekla je Trajković.

Ona je dodala da, ma šta mislila međunarodna zajednica, poreznici i država Srbija su suštinski čuvali multietnoičnost Kosova u posljednjih 15 godina i da nije bilo Srbije, ne bi bilo ni multietničnosti.