Još uvijek čekaju svoj prtljag

Avion na liniji Budimpešta - Priština je sletio na Međunarodni aerodrom "Adem Jashari" u Prištini. Putnici su izašli iz aviona ali još uvijek nisu podigli svoje torbe, prenose kosovski mediji na albanskom jeziku.

Vraćene su one osobe koje su na ilegalan način prešle u zemlje Evropske unije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Švedske i Finske.

Ekipa portala KALLXO.com je na aerodromu i prati povratak azilanata.

Inače, MUP Kosova je naveo da ljudi koji će biti vraćeni neće imati koristi od programa reintegracije, s obzirom da iz ovog programa koristi imaju samo vraćene osobe koje su napustile Republiku Kosovo prije 28. jula 2010. godine

Međutim, iz Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde da "postoje neke sheme hitne prirode koje se koriste za sve iseljenike: doček i informacija u trenutku dolaska, medicinska pomoć na dolasku, ako je potrebno, transport sa graničnih prelaza do opština porijekla, osim ako nemaju druge opcije prijevoza, stručno osposobljavanje i posredovanje prilikom zapošljavanja".

Od decembra prošle godine, broj građana Kosova koji su pošli na put ilegalnih migracija u zemlje Europske unije je značajno porastao.